HODOČAŠĆE ČAJLDA HAROLDA

Obavezno djelo za II razred gimnazije

Lord Džordž Gordon Bajron
Predstavnik engleskog romantizma. Najpoznatije djelo "Putovanja Čajlda Harolda" (1812.). Osnivač je poema, a najpoznatije su "Don Žuan" i "Đaur", piše pesme gde je čuvena rodoljubiva pjesma "Šionski sužanj.

"Laku noć"

Ovaj odlomak je lirski oproštaj pjesnika koji se sprema da napusti rodni kraj. Umetnut je u prvom pjevanju poeme između XIII i XIV strofe. Pjesnik se na romantičan, duboko potresan način oprašta od svoje Engleske. U njegovim osjećanjima zapažamo ovaj sveti bol, koji se javlja kod nekih pjesnika romantizma. Prema svojoj otađbini, Engleskoj osjeća veliku ljubav, ali istovremeno mu je veoma teško što je ostavio svoje najdraže. Bajronov junak čajld Harold oličava samog pjesnika koji je jako aristokratan, prognan iz engleskog visokog društva i luta Evropom. Bajron je već bio toliko poznat i slavan da je izvršio veliki uticaj na svoje savremenike, pa je pravac po njemu dobio naziv- BAJRONIZAM. Svoj lutalački život koji je kratko trajao proveo je obilazeći, za ono doba egzotične krajeve (Španija, Grčka i Albanija). U Grčkoj će se i završiti njegov život jer se priključio, vjeran svojim idealima slobode, grčkim ustanicima protiv Turaka i među njima i umire. Bajron je od rane mladosti vodio nepomirljivu borbu sa konzervativnim engleskim društvom koja je našla svoga odraza u njegovom djelu.

     U svom tužnom djelu "Laku noć" kaže da će Sunce kad izađe zateći svoj rodni dom, obrastao korovom i napušten. Samo će pas tužan da zaurla na vratima žaleći gospodara. Ovaj opisani osjećaj napuštene rodne kuće veoma je potresan. U razgovoru sa svojim pratiocem na brodu, on proživljava svoju sopstvenu sudbinu i tugu. Dječak tu gorko plače za napuštenim rodnim domom, majkom i ocem. Ovo je istovremeno i tuga viteza Čajlda Harolda. On tješi dječaka govoreći mu da je i on sam na svijetu, gde nema nigdje nikoga i kaže da njegov brod nosi u nepoznate daljine. Njegov pozdrav otadžbini "Laku noć" sluti u sebi večiti oproštaj. U svom delu "Putovanje Čajlda Harolda", Bajron iznosi svoje utiske sa putovanja oštro kritikuje građansko društvo u Engleskoj hvaleći život onih naroda koje je upoznao putujući. Čajld Harold je došao do saznanja o praznini života savršenog civilizovanog društva i nezadovoljan tim društvom koje je njega odbacilo, luta po svijetu tražeći sredinu gde će srećno živjeti. Stvarajući Harolda dao je lik neustrašivog borca za slobodu, usamljenog buntovnika koji poziva sve potlačene da ustanu u borbu protiv zavojevača. Takav Bajronov junak postao je ideal i idol naprednih ljudi i uticao je na pjesništvo mnogih književnika.

M.A.