Prvi broj časopisa

Prva verzija

UPOZNAJMO NAŠU ŠKOLU
O OSNOVNOJ ŠKOLI „DR DRAGIŠA IVANOVIĆ“

Osnovna škola „Dr Dragiša Ivanović“ je počela sa radom 10. februara 2003. godine. Škola je počela rad sa 950 učenika, nastavnika i tehničkog osoblja. Kao Dan škole slavi se 9. oktobar. Ovaj datum je značajan za školu jer to datum rođenja dr Dragiše Ivanovića, čovjeka po kojem je škola dobila ime. On je dokazivao i usavršavao svoje znanje u Moskvi, Čikagu i Sjevernoj Karolini. Naslovi njegovih djela obuhvataju za nas još uvijek zagonetne pojmove kao što su: Teorija neutrona, Energija atomskog jezgra, Filozofska pitanja fizike... Sada Osnovnu školu „Dr Dragiša Ivanović” pohađa preko 1.200 učenika. Pored obavezne nastave učenici se interesuju i za sekcije van nastave što je još jedan veliki plus za Školu .

 


 

 

Redakcija:
Glavni urednik: Miluša Bakrač, profesor
Članovi uređivačkog tima i saradnici:
Marija Drašković, Marija Dedić, Danijela Petrić, Milica Popović, Vukosava Radošević,Tijana Milačić, Ana Radovanović, Marija Ristić, Nina Prentić, Marija Stožinić, Nikolina Živković, Ana Vuković, Marta Garčević, Katarina Strugar, Dašić Milić, Nikolina Dabetić, Anđela Nenadić …

 

UPOZNAJMO NAŠU ŠKOLU 

Svi smo se bar jednom zapitali: Ko je bio dr Dragiša Ivanović, a obično bi dobijali odgovore od naših nastavnika: ,,On je bio fizičar, veoma obrazovan čovjek i po njemu je naša škola dobila ime." Nismo se zaustavili na tom odgovoru, već smo malo istraživali i evo šta smo saznali:
,,Akademik Dragiša Ivanović, rođen je u Sjenici, opština Podgorica, 9.oktobra 1914. godine. Završio je gimnaziju u Podgorici. Bio je odličan učenik Gimnazije i oslobođen polaganja maturskog ispita. Studije elektrotehnike završio je 1939.godine na Elektromašinskom fakultetu u Beogradu.
Kao gimnazijalac pristupio je napredno-omladinskom pokretu. Zbog revolucionarnog rada bio je na robiji u logoru u Višegradu. Bio je učesnik NOB-a od 1941. godine. U toku rata obavljao je visoke vojno- političke dužnosti, od komesara odreda, divizije, do komesara Jugoslovenske ratne mornarice. Demobilisan je po svojoj želji 1946. i iste godine izabran za docenta na Tehničkom fakultetu u Beogradu. Dva mandata bio je dekan Elektro-tehničkog fakulteta i dva mandata rektor Beogradskog univerziteta. Bio je član CK-SK Srbije.
Godinu dana proveo je na specijalističkim studijama iz teorijske fizike na Institutu fizičkih problema Akademije nauka SSSR-a , a zatim godinu dana na Univerzitetu u Čikagu na specijalizaciji iz teorijske fizike i nuklearne inžinjerije. Bio je na specijalizaciji na univerzitetu u Roliju, u Sjevernoj Karolini. Doktorirao je iz teorije neutrona 1955. godine.
Za redovnog člana Društva za nauku i umjetnost Crne Gore izabran je 1973. godine, a za redovnog člana CANU 1983. godine. Bio je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Kosova , Naučnog društva Srbije i Njujorške akademije.
Učestvovao je na brojnim kongresima u Jugoslaviji i inostranstvu i objavio nekoliko desetina naučnih radova iz: kvantne mehanike, teorije neutrona, teorije relativnosti, opštih problema iz savremene fizike i istorije fizike. Autor je i koautor više udžbenika i priručnika srednjih škola i univerziteta, urednik ,,Časopisa matematičko-fizičkih nauka", kao i ,,Časopisa za opšte-filozofska pitanja, prirodnih nauka i tehnike".
Dobitnik je najvećih državnih i društvenih priznanja: nagrade AVNOJ-a, Oktobarske nagrade Beograda.
Nosilac je Spomenice 1941. godine, Ordena narodnog heroja i Ordena Republike sa zlatnim vijencem. Penzionisan je kao redovni profesor univerziteta 1983. godine.
Umro je u Beogradu 2000. godine.

Pripremila, Milica Popović

AKTUELNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI

POLUMATURSKO VEČE

Šesta generacija učenika naše Škole proslavila je 12. maja polumatursko veče u restoranu „Ribnica“.
U 21 h počela je nezaboravna noć za sve učenike. Osim njih, ispraćaju generacije prisustvovali su razredne starješine, predmetni nastavnici, učiteljice svih pet odjeljenja kao i Uprava Škole.
Nakon lijepo organizovanog ulaska, veče je nastavljeno prigodnom večerom i drugim aktivnostima.
U svom govoru, direktor Škole, Niko Raičević, učenicima je poželio prvo puno zdravlja, a onda i da ostvare sve zacrtane želje u životu.
,,Ovo je samo mala odskočna daska, ali veoma prijatna u vašem životu, jer vam sada slijede novi koraci, odnosno srednja škola, i nakon toga mnogo veći izazov u životu- fakultet", rekao je gospodin Raičević. Takođe je pomenuo i uspjehe koje su učenici postigli u sklopu različitih takmičenja. Među brojnim je pomenuo: treće mjesto iz ruskog jezika na državnom takmičenju, treće mjesto iz matematike koje je održano na Prirodno-matematičkom fakultetu, kao i značajna dostignuća iz oblasti sporta od kojih je svakako najznačajniji uspjeh naših košarkaša koji su osvojili prvo mjesto na Opštinskom takmičenju lige osnovnih škola i drugo mjesto na Olimpijskim igrama učenika Crne Gore.
Učenici su imali priliku da se obrate i zahvale svojim učiteljicama, nastavnicima i razrednim starješinama. Takođe su dodijeljene titule najljepšim polumaturantima. Ostatak večeri proveden je u dobroj zabavi ispunjenoj raznim emocijama...
Krajem marta učenici osmog razreda su imali priliku da učestvuju na školskom takmičenju iz raznih predmeta.Prolaz na drzavno takmičenje uslovljavalo je određen broj bodova(najniza granica je 75 bodova).Učenici koji su predstavljali školu na drzavnom takmičenju su:Nevena Ivanović(VIII 1,engleski jezik),Bogdan Radonjić(VIII 3,ruski jezik),Anđela Šćepanović(VIII 5,francuski jezik) i Marija Drašković(VIII 3,biologija),Takmičenje je odrzano 4. i 5. aprila u zgradi ekonomskog fakulteta u Podgorici.Nevena Ivanović je sa 80 bodova osvojila 25.mjesto(mentor:Vesna Đurašević).Bogdan Radonjić sa osvojenih 79 bodova plasirao se na 3.mjesto(mentor:Rada Konjević).Anđela Šćepanović zauzela je 8.mjesto sa 62 boda(mentor:Ana Đelević),i Marija Drašković je sa 44 boda zauzela 13. mjesto...

 

Marija Drašković

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI U ŠKOLI
MANIFESTACIJA

Dana 24. aprila u školskom holu održana je manifestacija pod nazivom VJERUJEM U SEBE na kojoj su učenici podijeljeni u pet timova pod vođstvom nastavnice muzičke kulture, Melite Strugar, pokazali svoje umjeće u plesu, pjevanju, imitaciji i glumi.Marija Stijović je otvorila veče svojim baletskim nastupom , a potom su timovi” Secret” , “ Stars” , ,, Tenecious” ” Dream team”, ,,Step by step” pokazali svoje umjeće koje je ocjenjivao četvoročlani žiri u sastavu: školski pedagog Edita Šabotić , školski psiholog Mihailo Bastać i nastavnice, Miluša Bakrač i Nada Marković.
 

Medjutim, najbolji pokazatalj njihovog talenta i uloženog truda bili su česti aplauzi i smijeh oduševljene publike. Najveće simpatije izazvalo je predstavljanje timova u imitacijama, glumi i plesnim akrobacijama. No i aplauz i izliv velikih emocija u publici izazvao je solistički nastup Jovane Jokić.

Sa po 85 poena trijumf su podijelili timovi “ Secret” i “ Step by step” . Po ocjenama žirija tim “Tenecious” je zaslužio 83 poena, a timovi “ Stars” 78 i “ Dream team” 72 poena.

Program je upotpunjen nastupima solista, Jovane Jokić i Slađane Đurić, uz pratnju hora tako da scenski prostor ni u jednom trenutku nije bio prazan. Program su vodilo 6 voditelja. Pred samo proglašenje pobjednika, a na oduševljenje publike, Luka Jankovic je odsvirao nekoliko tonova na električnoj gitari.

Napomenimo da su manifestaciji i pripremama predhodile audicije u plesu, pjevanju i glumi.
pripremile, Marija Dedić i Danijela Petrić

 


AKTUELNOSTI U ŠKOLI
IZLOŽBA


Učenici, svi zaposleni u našoj Školi i posjetioci naše Škole imali su priliku, da u holu pogledaju izlozbu likovnih radova i skulptura učenika i članova likovne sekcije.
Svjesne povezanosti izmedju predmeta nastavnica likovne kulture, Rada Pavlovic i nastavnica istorije, Mila Rakočevič, odlučile su da nam ovom izložbom približe nacin života u starom Egiptu, antickoj Grckoj i Rimu.
Kako nam je u razgovoru rekla nastavnica Rada Pavlović, odlučile su se za stare civilizacije zeljeći da pokažu kako se živjelo u doba vladavine ovih naroda, te da se današnji stilovi građevinarstva i slikarstava mogu prepoznati na svakom koraku.
Posmatrajući izložbu može se osjetiti i vidjeti način života u sojenicama, moć egipatskih faraona, ljepota grčkih vaza i velelepnost rimskih graditeljskih poduhvata.
Takodje, iz razgovora sa nastavnicom Radom Pavlov, saznali smo da je ovo samo početak i da će ostale izložbe ići hronoloskim redom. Dakle, u narednom periodu se mogu očekivati izložbe koje će predstavljati umjetnost srednjeg i novog vijeka kao i novog doba.


 


Marija Dedić VII 3

 

 

 


AKTUELNOSTI U ŠKOLI

 

“Delta city“ kviz je takmičenje u kojem se takmiče dvadeset četiri osnovne škole u Crnoj Gori. Svaku školu predstavlja ekipa koju čine tri učenika i mentor (nastavnik koji sprema ekipu). Našu školu na ovom kvizu predstavljaju tri učenice : Marija Dedić(VII3), Milica Popović(VIIf) i Vukosava Radošević(VIIf) Njihov mentor je nastavnica maternjeg jezika i književnosti, Milena Bajčeta .
U prvih osam susreta učestvovale su po tri takmičarske ekipe. Pobjednici idu u polufinale, drugoplasirani dobijaju još jednu šansu da se nađu među najboljima, a trećeplasirani završavaju svoje učešće u ovom ciklusu kviza.
Drugoplasirane ekipe(njih 8) dijele se na četiri susreta-baraža, gdje četiri pobjednika prolaze u polufinale, a poraženi završavaju učešće u kvizu. Na taj način dobija se dvanaest učesnika polufinala koji se dijele u četiri ekipe, a samo pobjednici prolaze u finale koje je predviđeno 28. juna. Pobjedničkoj ekipi organizator daruje putovanje u Španiju, Italiju i Francusku. Finaliste, osim diploma, očekuju i utješne nagrade. Kviz se održava svake nedjelje u 12h u centralnom krugu „Delta City-a“
Naša ekipa takmičila se 5. aprila protiv OŠ“Ratko Žarić“ iz Nikšića i OŠ“Njegoš“ iz Spuža. Sa ubjedljivom razlikom i sa 45 poena pobijedila je drugoplasiranu OŠ“Ratko Žarić“.Tom pobjedom obezbijedila je prolazak u polufinale koje će se održati 14.juna. U polufinalu susrešće se sa školama „Njegoš“ sa Cetinja i „Braća Ribar“ iz Nikšića.

 


 

 

 

AKTUELNOSTI U ŠKOLI
NAGRAĐENI ZA ŠKOLSKU 2008/2009.godinu

1.Muški košarkaški tim-prvo mjesto na Opštinskoj smotri u takmičenju”Liga škola” i drugo mjesto na Školskim olimpijskim igrama Crne Gore.

2.Jovana Jokić na Međunarodnom muzičkom festivalu “Naša radost” - prvo mjesto za solistu i nagrada dječijeg žirija.

3. Neško Milović - treće mjesto na Republičkom takmičenju iz matematike.

4. Bogdan Radonjić - treće mjesto na Republičkom takmičenju iz ruskog jezika.

5. Anastasija Đerković - treće mjesto na Republičkom takmičenju “Zlatna lira”.

6.Nina Sekulović- drugo mjesto na Kadetskom prvenstvu Crne Gore u stonom tenisu.

7.Miljan Vujošević -prvo mjesto na Opstinskom takmičenju u karateu.

8.Jelena Simonović-treće mjesto na Opštinskom takmičenju u karateu.

9.Ekipa prve pomoci- četvrto mjesto na Opštinskom takmičenju.

10.Milos Aničić- prvo mjesto na Državnom takmičenju u JU-JUTSU

11.Jovan Stanisić- drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju u džudou.

12.Isidora Šćepanović-prvo mjesto i Jana Vujisić treće mjesto na takmičenju recitatora u organizaciji Dječjeg saveza.

13. Marija Dedić, Milica Popović, Vukosava Radošević, najmlađi polufinalisti “Delta sity” kviza

14. Željka Babović, Aleksandar Bojović i Vasilije Pavićević, prvo mjesto na Državnom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju”

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI U ŠKOLI
NAŠI DŽUDISTI


Ne, nije riječ o proleterima, niti o Marksovoj kovanici "Proleteri svih zemalja, ujedinite se", iako je proleter lijepo ime, pa makar u mislima naših roditelja, kada za nekoga žele reći da je brz, promućuran, okretan... Možda iz tog, ili iz razloga toga što je osnovan, odnosno što su mu članovi, uglavnom sa prostora mjesne zajednice Proleter, tek Džudo klub ,,Proleter,, postoji već pet godina. Lijepo ime, a "kum" je i inicijator bio trener džudoa, Vasilije Vlatko Stijepović. Imajući u vidu da na području Zlatice i Murtovine mladi nisu imali dovoljan broj organizovanih sportskih klubova "rodio" Džudo klub Proleter.

U ovih proteklih pet godina članovi Džudo kluba ,,Proleter,, osvojili su veliki broj medalja, kako na državnim prvenstvima tako i na raznim međunarodnim turnirima.

 

Od osnivanja klub ima veoma dobru saradnju sa upravom Osnovne škole "Dr Dragiša Ivanović" sa čijom upravom je sprovedeno niz zajedničkih aktivnosti sa ciljem što boljeg djelovanja sporta kao jednog veoma bitnog pedagoškog sredstva. Pored podrške rukovodstva škole, čelnici kluba dobru saradnju imaju i sa rukovodstvom mjesnom zajednicom Proleter. Osim osnivača i trenera Vlatka Stijepovića sa mlađim uzrastima radi i trener, Vladan Kojić, a administrativne poslove vodi sekretar kluba .Mileta Milačić.

Džudo klub je prošle godine uspješno realizovano i projekat "Vježbanje džudoa u cilju prevencije narkomanije - kod djece uzrasta od I do VII razreda osnovne škole". U mladom sportskom kolektivu, pored kvalitetnog vježbanja džudoa i takmičarskog procesa, posebnu pažnju poklanjaju razvijanju osnovnih principa Olimpijske povelje imajući u vidu da je džudo olimpijski sport i da sa sobom nosi duh olimpizma tj. zdravlje, pravičnost, jednakost i upornost.
Sve ove pozitivne strane prepoznali su i roditelji tako da u sve većem broju upućuju svoju djecu da treniraju i da se aktivno bave sportom, ne primarno zbog rezultata, koliko zbog činjenice da djeci u savremenom društvu prijeti niz sociopatoloških oblika ponašanja.

Ovako cjelokupno sinhronizovan rad sa mladima neizostavno sa sobom donosi i dobre takmičarske rezultate, pa ćemo navesti najzapaženije rezultate i nabrojati aktivne članove u klubu. Na međunarodnom turniru Kup mimoze, održanom ovog mjeseca u Igalu klub je osvojio pet medalja.

Nikolina Bijelić (prvakinja države za mlađe pionirke najbolja takmičarka prvenstva) i Marija Stožinić imaju ukupno petnaest medalja na raznim turnirima i prvenstvima. Anđela Dragić i Ana Rajković takođe imaju veliki broj medalja u uzrastu poletarki kao i Lazar Radonjić i Lazar Dragić u konkurenciji poletaraca. Stefan Lutovac, Darko Jokić i Luka Janković u najtežoj kategoriji kod najmlađih uzrasta do sada imaju osvojenih tridesetak medalja. Kapiten u klubu Jovan Stanišić kao osvajač medalja u različitim uzrasnim kategorijama predvodi nešto stariju grupu takmičara u klubu, a to su: Radoje Radević, Mladen Rakočević, Mile Malović, Marinko Bujišić, Nemanja Dragović, Vukoman Marković i Vuksan Vujošević.

U Džudo klubu Proleter ima mnogo mladih, a nade kluba su: Vlado Grebović, Rastko Sekulović, Katarina Popović, Marko Popović, Božo Božović, Luka Bošković, Nikola Čepić, Janko Milikić, Tanja Milikić, Krsto Medenica, Luka Belojević, Vanja Ivančević, Danilo Šćekić, Bojan Jokić, Aleksa Rakočević, Nikola Živković, Balša Baltić, Vasilije Stanišić i Nikola Stanišić.
V. Drljević


Marija Ristić, Marija Stožinić i Nina Prentić

 

 

 

 

 

 

 

NA ČASU…
Šta smo saznali na času sa…
nastavnicom Slađanom Folić


Nastavnica Slađana Folić predaje istoriju i geografiju. Velikodušno je prihvatila našu molbu da prisustvujemo nekom njenom času. Bili smo u odjeljenju VIII1 27. aprila na času istorije.
U veoma opuštenoj i zabavnoj atmosferi počeli su razgovor o položaju Crne Gore u Jugoslaviji, ratovima i bitkama na Balkanu i sl. Bez obzira na to što uskoro završavaju osnovnu školu, učenici su vrijedno i pomno pratili čas. Kroz razgovor i predavanje došli smo do brojnih informacija vezanih za Jugoslaviju:

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija(SFRJ) predstavljala je savez sačinjen od šest balkanskih zemalja: Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Bosna I Hercegovina i Slovenija. Njen predstavnik bio je Josip Broz Tito(1892-1980), porijeklom iz Hrvatske. Njemu su posvećene brojne pjesme, spomenici, a dan njegovog rođenja se slavio kao Dan mladosti(25.maj).
Jugoslavija je nastala kao odbrambena snaga balkanskih država u II svjetskom ratu. Raspala se negdje oko 1991. godine, zbog neslaganja među državama. Crna Gora i Srbija ostale su u sklopu sve do 21. maja 2006. godine, gdje je referendumom odlučeno da su obije zvanično nezavisne zemlje. Raspadanje Jugoslavije propraćeno je mnogim bolnim događajima i ratovima.
1946. godine Podgorica je promijenila ime u Titograd, da bi 1991. ponovo promijenila ime-Titograd u ime Podgorica.

Naravno, malo smo razgovarali sa nastavnicom Slađanom Folić:

*** Da li Vam se dopada ideja o stvaranju školskog lista poslije šest godina postojanja Škole?
-Odlična ideja. Škola sa ovolikim brojem učenika mora imati svoj list.

*** Kao razredna jednom od odjeljenja VIII razreda, šta bi ste poručili generaciji koja odlazi i kojoj je ovaj časopis posvećen?
- Prije svega, želim im svu sreću u daljem školovanju. Od srca im poručujem da budu dobri ljudi, da istraju u svojim idejama, da uporno i smjelo koračaju u budućnost, da se bave poslom koji vole i da ostanu svoji u bilo kojim situacijama.

***Hvala Vam što ste prihvatili da prisustvujemo Vašem času i što ste razgovarali sa nama.
-Nema na čemu, hvala i vama.


Priredile: Milica Popović
Vukica Radošević

 

NA ČASU…
Provirili smo i na čas građanskog vaspitanja

GRAĐANSKO VASPITANJE

Prema reformi obrazovanja predviđeno je da se po prvi put uvodi nastavni predmet Građansko vaspitanje.

Građansko vaspitanje nastoji da pripremi učenike kao buduće aktivne građane. Građansko vaspitanje osposobljava učenike da koriste svoje intelektualne sposobnosti u kompleksnom društvu i njegovoj transformaciji. Ono pomaže učenicima da dobro shvate prava i odgovornosti pojedinaca u društvu, kao i prirodu funkcionisanja demokratije. S druge strane, ovaj predmet teži da vaspitava građanina i da ga pripremi da razumije procese kako bi mogao vidjeti, rasuđivati, odlučivati i djelovati.

Neki od važnijih problema uočljivi su u poglavljima:

• Autoritet i uzori ………………………....
• Život sa razlikama ……………………….
• Moja prava i moja odgovornost …………
• Demokratija ……………………………..
• Društvo budućnosti ……………………...


 Autoritet i moć

Treba razlikovati stvarne autoritete, od lažnih autoriteta i autoritativnih ljudi! Stvarni autoriteti su oni koji imaju neke osobine i znanje, koje poštujemo i želimo da ličimo na njih. Neki autoriteti su nam i uzori jer svojim primjerom nam pokazuju put kojim bi i sami željeli da idemo. Ovi drugi autoriteti imaju samo moć kojom održavaju svoj autoritet i svoju moć. Takođe uočavamo autorite kojih se bojimo i nisu stvarni autoriteti. Najvažnija karakteristika svakog autoriteta je moć. Ta moć ima mogućnost da kontroliše ljude i utiče na njih. Sam autoritet povećava i našu moć. Čak i kada ne uvažavamo autoritet, on ima moć da utiče na nas. Autoritativni ljudi su oni koji stalno podsjećaju na svoju moć, autoritarni ljudi su ljudi koji svoju moć nameću slabijim od sebe.

 Život sa razlikama

Svi smo različiti, a opet svi jednaki. Svaki čovjek izdvaja sebe i hoće da se predstavi kao posebno biće. Naša slika o sebi je naš lični indetitet. Ona sadrži ono što mislimo da nas razlikuje i čini posebnim, ali ono što mislimo da nas spaja i čini sličnim ljudima. Kao što mi ocjenjujemo druge, tako i drugi ocjenjuju nas. Drugi mogu da nas vide drugačije nego što mi vidimo sebe ili nas mogu svrstati tamo gdje možda ne bismo željeli da budemo. Opasnost leži u tome da neke ocijenimo kao manje vrijedne i onemogućavamo ih da imaju ista prava kao mi.

Kultura je sve što se nauči i usvoji od drugih ljudi! Kulturu, kada odrastamo, učimo iz knjiga, sa TV, iz časopisa, pa i na putovanjima u susretu drugih kultura i ljudi. U svojoj kulturnoj sredini naučiš ono što rođenjem nisi donio na svijet :
-kako da se sporazumijevaš;
-kako da se ponašaš na različitim mjestima (kuća, ulica, bioskop, škola) ;
-koga poštovati i cijeniti ;
-kako da se ophodiš prema starijim osobama, strancima…

Multikulturalno društvo je činjenica,da danas u većini država unutar istih granica, žive pripadnici različitih kultura, nacionalnih i religijskih opredeljenja.

Jedna od tema na časovima građanskog vaspitanja glasila je Odnos prema ljudima u nevolji .
Na preijedlog nastavnice Maje Ivanović predstavljamo vam viđenje ovog problema iz ugla , Marović Danijele i Martinović Dragice, učenica VII b odjeljenja:

Kako odrastamo i kako godine idu u našim glavama rađaju se pitanja kako pomoći ljudima u nevolji. Pokušavamo da nađemo odgovo , ali ne znamo da li su pravi. Gledali smo nedavno na TV neku emisiju o gladi i siromaštvu, a kao primjer se navode se djeca iz Etiopije. Kamera prikazuje mnoštvo izgladnjele djece kojoj se svako rebro vidi. Obrazi su im upali, a tužne oči gledaju kameru. Gledamo ih s tugom u srcu .Pitamo se ima li koga da im pomogne, da ih nahrani, obuče…
Da li to stariji vide? Da li bogata djeca znaju da njihovi vršnjaci umiru od gladi?
Pitanja bezbroj, a odgovora?
Samo je jedan odgovor-BUDIMO HUMANI!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NA ČASU…
Sa časa građanskog vaspitanja naši drugovi poručuju:
PRIJATELJSTVO I ISKRENOST

• Prijateljstvo je neprocjenjiv poklon jer znaš da sa nekim možeš podijeliti sećne i nesrećne trenutke. Zapamti da i tvoj prijatelj računa na tebe. Pravi prijatelj je spreman da te posluša, da slavi tvoj uspjeh, da dijeli tvoju tugu. Vaše prijateljstvo se temelji na međusobnoj ljubavi.

KAKO STEĆI PRIJATELJA !?

• Za to ne postoje posebne metode. Prijatelj se ne može kupiti. Ipak, uprkos tome, postoje određeni načini ponašanja koji olakšavaju stvaranje prijateljstva. Pored strpljivosti i čekanja tu je i povjerenje. Oni koji se jedanput razočaraju u prijatelja, skloni su zatvaranju. Neki će reći da im se to više neće desiti, da će radije nemati prijatelja, nego da im se njihovo povjerenje zloupotrijebi. Ali, ipak ako bismo tako razmišljali, možda ne bismo ni imali prijatelja. Nekoj osobi ipak treba pružiti priliku. Možeš se otvoriti nekom ukoliko smatraš da se povjerenje neće zloupotrijebiti. Ne trebaš odmah otvoriti sva vrata, ali ih barem odškrini!

• Divno je imati nekoga kome možeš vjerovati bez ostatka. Kad jednom saznaju da ih je prijatelj slagao, neki će misliti da je to siguran znak da bi trebalo prekinuti, dok će drugi procijeniti da je ljudski griješiti i kako treba dati drugu priliku. Odlučite li se za drugu priliku, trebali biste biti sigurni da to zaista i mislite, jer nisu svi u stanju oprostiti. Tiho zamjeranje je najgora opcija, jer će gotovo sigurno dovesti do kasnijeg prekida ili će se prijateljstvo toliko pokvariti, da će oboje prijatelja biti nezadovoljni, bez obzira što se formalno još uvijek druže. Ukoliko sigurno niste spremni oprostiti i ukoliko jednom narušeno povjerenje za posljedice ima da mu/joj stvarno ne vjerujete, teško će izdržati sumnje i pritiske.


• Povjerenje je jedan od najvažnijih elemenata svakog prijateljstva i bez obzira na to šta se među prijateljima dogodilo, prijateljstvo je nemoguće održati , a sasvim sigurno ono ne može biti kvalitetno ako nema povjerenja! Povjerenje nije neprocjenjiva činjenica ,ona se može kretati i u jednom i u drugom pravcu, što znači da se povjerenje može srušiti, ali i ponovo izgraditi. Za vraćanje izgubljenog povjerenja obje strane moraju dosta uložiti i potrebno je dosta vremena.I tačna je izreka ``Možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti``. Većinu ljudi godinama nakon ružnog događanja zna ’presjeći’ sjećanje na njega/nju .NE ZABORAVITE, RAZUMJETI NE ZNAČI OBNOVU POVJERENJA !!!

• Za svaki problem možemo naći rješenje u nama. Za svaki negativni osjećaj, rješenje opet nalazimo u nama. Rješenje je zapravo jednostavno-voljeti sebe. Šta znači da se volimo? Znamo da smo nesavršeni, čudni, pomalo zatvoreni i često pogrešnih zaključaka, ali to smo mi, po tome smo nesavršeno savršeni. Volimo se onakve kakve jesmo, ne očekujemo
savršenstvo od sebe i poštujemo i cijenimo trud kojim želimo promijeniti svoje negativne aspekte. I ako odmah ne uspijemo u tome, znamo da smo se trudili i da ćemo se još truditi i zbog toga cijenimo samog sebe! Mi smo sami sebi toliko strani! Polako vidimo koliko o sebi ne znamo i koliko nas je strah uopšte pokušati sebe upoznati.

RAZLIKE IZMEĐU PRAVIH I POVRŠNIH PRIJATELJA (NEPRIJATELJA) :

• Površan prijatelj počne razgovor sa hrpom novih vijesti o svom šivotu.
Pravi prijatelj pita : ’’Šta je novo kod tebe?’’
• Površan prijatelj misli da su teškoće o kojima pričaš svježe.
Pravi prijatelj :’’O tome pričaš već 10 godina. Pokreni se i već jednom učini nešto!’’
• Površan prijatelj te nije nikada vidio da plačeš.
Pravi prijatelj ima uplakana ramena od tvojih suza.
• Površan prijatelj ne zna tvoje roditelje ni po imenu.
Pravi prijatelj ima njihov telefonski broj u adresaru.
• Površan prijatelj donosi već skuvano jelo na tvoju zabavu .
Pravi prijatelj dođe ranije da ti pomogne skuvati i ostane dugo da ti pomogne pospremiti.
• Površan prijatelj ne voli da ga zoveš kada je već legao u krevet.
Pravi prijatelj pita :’’Šta te zadržalo da nisi prije zvao’’.
• Površan prijatelj bi sa tobom razgovarao o tvojim problemima.
Pravi prijatelj bi ti volio pomoći da ih riješiš.

Sada smo shvatili da je prijateljstvo , ljubav prema drugome. Sve drugo može prevariti, to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas. Ne mogu da mu kažem:,, Budi mi prijatelj!,, Ali bilo ovako ili onako, u njegovo prijateljstvo ne smijem sumnjati. Ljubav je ,valjda, jedina stvar koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge. Pa ipak to cijenimo, makar samo zato da još jednom pomenemo druga koji je unio toliko radosti u moj život. Pitajmo ga jednom kako da je baš nama poklonio svoje prijateljstvo. Sigurno će ti odgovoriti da se prijateljstvo ne bira, ono biva ko zna zbog čega, kao ljubav, a ništa drug nije poklonio nama ako nas je izabrao da mu budemo prijatelj, već sebi!

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAVIRIMO U AKTIVNOSTI ĐAČKOG PARLAMENTA


U našoj Školi, kao što znate, postoji đački parlament, koji pokušava da na što bolji način riješi ozbiljnije probleme Škole. Parlament čine đaci starijih razreda ( VIr, VIIr, VII, VIII) Predsjednik našeg prlamenta ove godine je bila Lana Ivanović (VIII), a potpredsjednik Boris Nikić (VIIr). Oni su, naravno, izabrani od strane ostalih članova parlamenta.

Nastavnik koji pomaže Đačkom parlamentu, i koji je velikim dijelom, zaslužan za sve što je parlament do sad učinio, je Vidoje Šćepanović ( nastavnik likovnog). On nam je u razgovoru koji smo pripremili rekao nešto o bitnijim stvarima koje bi trebalo da znamo o našem parlamentu.

***Od kad postoji Dječji parlament u našoj Školi i koji su razlozi za njegovo osnivanje?

***Dječji parlament u našoj Školi formiran je 2004. godine. Nastao je kao rezultat saradnje naše Škole i Centra za prava djeteta Crne Gore. Parlament sačinjavaju predstavnici učenika starijih razreda. Izbor učenika za Dječji parlament je važan. Taj izbor bi trebalo da obave isključivo učenici. Izbor predstavnika vrši se svake godine.

Ideja da se osnuje Dječji parlament potekla je iz potrebe da se učenici, njegovim posredstvom, upoznaju sa Konvencijom UN o dječjim pravima i uopšte o pravima djeteta. Ulaskom Škole u reformu i uvođenjem građanskog vaspitanja kao obaveznog predmeta učenicima se pružila mogućnost da se u okviru ovog predmeta upoznaju sa pomenutom konvencijom, te Parlament usmjerava rad na pomoć u rješavanju problema učenika i okrenut je afirmaciji njihovih ideja i potrebama učenika.

***Koje su važnije aktivnosti obilježile rad parlamenta u prethodnom periodu?

***Među brojnim aktivnostima pomenućemo samo neke za koje smatram da su najvažnije.
Već prve godine Đački parlament je inicirao da Dan škole bude posvećen dječjim pravima. Ideja je prihvaćena od strane uprave Škole koja ima razumijevanje za rad Parlamenta.
Članovi Parlamenta u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore svake godine učestvuju u obilježavanju Dana djeteta.

U Školi je postavljeno poštansko sanduče preko kojeg učenici dostavljaju primjedbe , sugestije i nove ideje na račun rada Dječjeg parlamenta i funkcionisanja Škole uopšte.
Ta pisma Parlament analizira, i u saradnji sa upravom Škole i pedagoško-psihološkom službom pokušava da riješi probleme i realizuje nove ideje.
Parlament organizuje sastanke sa školskim pedagogom, pomoćnicima direktora i direktorom kako bi zajednički radili na prevazilaženju problema i realizaciji učeničkih ideja.

***Naši članovi su učestvovali u pisanju i ilustrovanju Konvencije UN o dječjim pravima, jezikom razumljivim za djecu pod sloganom( SAD RAZUMIJEM SVOJA PRAVA).Takođe su učestvovali na dječjim konferencijama, i njihova prezentacija je ušla u Izvještaj monitoringa stanja prava djece u Crnoj Gori za 2007. godinu .

 

 

*** Koji su rezultati rada parlamenta?

Svake školske godine Parlament organizuje zabave za učenike sedmih i osmih razreda koje se održavaju u holu Škole.
Član našeg Đačkog parlamenta učestvovao je u Norveškoj na susretima Đačkih parlamenata ,a rezultat susreta sa gradonačelnikom Podgorice je uređivanje sportskih terena u dvorištu Škole.

Sigurno je najveći značaj Parlamenta što sve veći broj učenika školu doživljava kao instituciju čije aktivnosti mogu da kreiraju i prilagođavaju svojim potrebama...

 

 
Tijana Milačić

 

 

 

 

 

 

 TUŽIBABAMA U ODJELJENJU

Svako od nas ima poneki problem u svom odjeljenju. Ili postoji dežurna tužibaba, ili se opet neko potukao, ili je neko nekoga nečim uvrijedio… Postoji po neki izuzetak, ali većina nas teško prelazi preko tužikanja.
Kao što smo već rekli, u mnogim odjeljenjima naći će se po jedna tužibaba koja će prijaviti razrednom da smo pobjegli sa časa, da smo htjeli da. . . šta već ne. I šta se desi-razredni(razredna) zavoli tužibabu jer tako uvijek može da sazna šta se to krije od njega(nje), dok čitavo odjeljenje zamrzi tužibabu istog trena.
I onda se tužibaba odvoji od odjeljenja(Po zasluzi!). I , tu nastupa razredna (Vi ste jedno odjeljenje, morate se družiti, bez odvajanja! ). A onda čitavo odjeljenje zapadne u beskonačne rasprave.
Ukoliko ste se prepoznali u ovom primjeru onda je najbolje da se svi okupite van časa ili na času odjeljenske zajednice i porazgovarate sa tužibabom. Osam godina druženja(osnovne škole) brzo proleti i to najbolje znaju učenici generacije koja je ove godine završila osmi razred. I tih osam godina su previše kratke da bi prolazile u svađi oko gluposti. Ukoliko tužibaba ne shvati istinitu suštinu ovog razgovora onda se obratite razrednom. Ako pored svega tužibaba odluči da mu je draže izdati društvo i biti miliji razrednom nego biti sa društvom i učestvovati u svim dešavanjima sa njima onda se bar potrudite da mu date što manje razloga za tužakanje. Vremenom će dotičnoj tužibabi dosaditi i shvatiće da je ipak bolje da sa društvom, bez svađa provodi najljepši dio svog života.
 


Milica Popović


ŠTA IMA NAŠA BIBLIOTEKA

Knjige su najbolji čovekovi prijatelji. Umjetnost i knjige predstavljaju mislećeg, znači slobodnog čovjeka. Nekada su knjige bile zabranjene, a sama želja za znanjem bila je najstrože kažnjavana. Danas, knjige su osnovna potreba za obrazovanje čovjeka. Svaka nova pročitana stranica je novo bogatstvo. Iz svega ovoga nam je jasno da nas knjige mogu učiniti samo pametnijim.
Zato, nije opasno čitati mnogo knjiga, opasno je pročitati samo jednu.
Pogledajte šta vam naš časopis predlaže i uživajte čitajući ove knjige:
*
Elin svet
Karen Makombi

Prva knjiga koju vam preporučujemo je serijal ’’Elin svijet’’ od Karen Makombi, škotskog pisca.Ona, prije nego sto je počela da se bavi pisanjem knjiga studirala je grafički dizajn i komunikacije, a kasnije bila novinar u časopisima za omladinu.Elin svet je knjiga koja opisuje životne događaje porodice djevojčice Eli a događaji se opisuju viđeni njenim očima.
*
Život kao lubenica
Desanka Kovačević

Dalje, preporučujemo knjigu od našeg pisca Desanke Kovačević, Život kao lubenica. Ova knjiga sadrži dvadesetak priča.One govore o običnim, svakidašnjim događajima iz života. Priče su veoma bogate, i djeluju veoma inspirativno kada su u pitanju pismeni zadatci u kojima je akcenat stavljen na pripovijedanje.
*
*
Dnevnik Ane Frank
Ana Frank

Kao knjigu lektire za reformisani osmi razred, preporučujemo vam Dnevnik Ane Frank. Ovo je jedinstvena knjiga. Pisac joj je veoma mlada djevojka, a mladi se ne boje govoriti istinu – to je jedan od najumnijih i najpotresnijih komentara o ratu i njegovom djelovanju na ljudska bića.
Ana je ovo pisala u periodu adolescencije, dok je bila zatvorena među četiri zida krijući se od nacista.

Uživajte!!!

Ana Vuković i Marta Garčevi
RAZGOVOR SA PSIHOLOGOM

~Ime i prezime: Mihailo Bastać


1. Koji je to period u odrastanju djeteta kada se ono susrijeće s raznim izazovima i dolazi u iskušenje da podlegne mnogobrojnim štetnim uticajima iz njegove okoline. Dakle, na koji bi uzrast roditelji trebalo posebno da obrate paznju?

~To je period adolescencije: od jedanaest, dvanaest (rano doba adolescencije) do otprilike devetnaest dvadeset godina ( ranog odraslog doba ) i smatra se najkritičnijim periodom u životu svakog čovjeka.Riječ je o periodu u kojem čovjek formira svoju ličnost, pronalazi sebi mjesto u društvenom ambijentu , vezuje se za autoritete i oslobađa od njih i svakako je bitno u kom ambijentu se sve to odvija.

2. Koji je glavni uzročnik pojava zbog kojih djeca, a i njihovi roditelji imaju probleme?

~Ima mnogo faktora, a osnovni su: nesklad u porodici, uticaj vršnjaka, odnosno društva uopšte , a veliki uticaj, naravno, imaju i mediji neadekvatno odabranim sadržajima svojih programa.
3. Koliko roditelji, zivotna sredina, a koliko mi djeca možemo da utičemo na pojavu tih problema, a koliko na njihovo rješavanje?

~Roditelji naravno imaju važan uticaj na djecu i mogu biti glavni uzročnik nastanka njihovih problema (ako postoji nesklad u familiji) ali i i glavni uzročnici zdravog razvoja, odnosno očuvanja njihovog mentalnog zdravlja ličnim primjerom i stavom, a važno je i emotivno stanje djeteta, kao i ljudi oko njih. Kao što sam ranije rekao, osnovni agensi socijalizacije su pored porodice i vršnjaci, škola, mediji, religija i kultura pri čemu zajednički formiraju ličnost svakog djeteta i time stvaraju, odnosno uklanjaju probleme djece i cijelog društva. To je dugotrajan proces i interdisciplinarnim radom socijaloga, pedagoga, psihologa i drgugih relevantnih stručnjaka se treba pratiti i graditi svijest budućih generacija.

4. Koliko su djeca danas uopšte slobodna da se nekom obrate za pomoc kada imaju probleme, ili da dodju kod psihologa

~Postoje razne predrasude o odlasku kod psihologa, u smislu da kod psihologa idu samo“nenormalni“i „bolesni“. Postoji strah od psihologa, strah od razgovora o problemima. Djeca se ne usudjuju da često posjete psihologa, sto je, naravno, pogrešno.

5. Recite nam, djeca kojih uzrasta i sa kakvim problemima najčešće dolaze do vas?

~Što se tiče uzrasta nema pravila i, uglavnom, prvi put dođu na nagovor starije osobe, obično nastavnika ili roditelja i to sa strahom u očima, a kasnije svojevoljno i sa osmjehom.

6. Na koji način rješavate njihove probleme?

~U tome nema pravila, sve zavisi od djeteta i njegovog problema.

7. Šta prouzrokuje problem neodgovornosti i nemarnosti ucenika?

~U pitanju je tzv.sindrom više faktora. Jedan od razloga može biti i nezainteresovanost učenika za samu nastavu, a utiču i razvojne potrebe koje možda nisu u skladu sa zahtjevima od strane nastavnika i odraslih osoba koji su procesom potiskivanja ( odbrambeni mehanizam ) zaboravili ukupnost psihosocijalnog tereta koji donosi to razvojno doba.

8.Koliko nastavnik kao licnost utiče na svoje đake i uopšte ima ulogu u njegovom zivotu?

~ Uloga nastavnika je velika tim prije što je nastavnik za svakog učenika uzor i model ponašanja, često i objekat identifikacije.

9.Ko sve može pomoći u postizanju boljih rezultata u učenju?

~ Važan faktor za postizanje dobrih rezultata su svakako otvorenost i spremnost učenika, njihova saradnja sa roditeljima i nastavnicima, ali i otvorenost i spremnost roditelja i nastavnika za takvu saradnju. Za bolje rezultate je najbitnije jačanje motivacije kod učenika, odnosno prilagoditi nastavu tako da ona bude interesantna i zadovolji osnovne potrebe djece za igrom, druženjem i ličnom afirmacijom.

10.Često roditelji , a ponekad i nastavnici koriste ili predlažu prut, odnosno, batine u procesu vaspitavanja djeteta. Šta mislite, da li to ponekad može biti i ispravno?

~Ne bi trebalo da se koristi prut, jer je to vrsta nasilja i omalovažava ličnost djeteta. Kada postane žrtva agresivnosti i bude kažnjen na taj način on prihvata takvo ponašanje i sam postaje agresivan. U svrhu toga u sklopu reformisanog školovanja se misli o tome, pa su , recimo, ukinute neke kazne i tradicionalne metode koje su do sad primjenjivane.

11.Gospodine Bastać, sta biste za kraj naseg razgovora preporučili našim čitaocima (nastavnicima i učenicima)?

~Učenicima bih savjetovao da budu otvoreni, da razgovaraju o svojim problemima i da se uvijek obrate i pitaju svoje roditelje, nastavnike ili pedagoga-psihologa. A nastavnicima da uvijek budu spremni da se odazovu i pomognu svojim ucenicima.

 

 


HUMOR
DRUGO LICE UČIONICE


 

***Nastavnica biologije :"Koje su prednosti nepusaca?’’ Učenik:”Umrijeće zdraviji!”
***Učenik : ’’Ova tastatura liči na pisacu masinu.’’
***Nastavnik :’’Da li ste vi normalni?’’ Ucenik :’’Pa kad smo bili?’’
***Ucenik na času:"Slovenci imaju najbolje švajcarske čokolade!"
***Nastavnica:"Ko je pronasao Afriku?" Ucenik:"Marko Kraljevic!"
***Učenik:Mogu li sljedeći čas da odgovaram?
***Nastavnica biologije:"Jelena,sta je to vaska?" Jelena:"Bakterija". Nastavnica:"A gnjida?"
Jelena:"hmm...vaškino dete!"
***Profesorka srpskog:"Ko je bio Milos Obilic?"Ucenik:"Moj komsija preko puta!"
***Profesorka srpskog:"Ko je bio Ivo Andric?" Ucenik:"Bio je zidar i napravio je najveci most na Drini, ali mu niko nije platio!"
***Profesor biologije:"Sta je to pubertet?" Učenik:"To je neizleciva bolest i vreme kada ti brkovi izrastu preko noći."
***Profesor biologije:"Šta je to breskva" Učenica:"Breskva je nesto kao jabuka, samo sa tepihom okolo."
***Profesor:"kako ti je ime?" Učenica:"Marija" Profesor:"a prezime?" Ucenica:"Pa ja sam Marija i prije i poslije zime!"
***Profesor istorije:"Ko se sukobio u Kosovskoj bici?" Ucenik:"Paaa...ljudi protiv ljudi..."
***Nastavnica likovnog:"dobro Marko,samo nemoj biti ko onaj Pikaso da crtaš nos na čelu!"
***Profesorka fizike:"Ako vi mozete da bjezite od mene sa časa,mogu i ja da pobjegnem od vas!"
***Profesorka nemackog:"U utorak cete imati nenajavljeni pismeni!"
***Nastavnik tehnickog:"Milane, ti imas mnogo neocijenjenih ocjena!"
***Profesorka srpskog:"Napišite to pismeno!"
***Ponavljanje je majka znanja.
***Profesor tehničkog:A da kući pojedeš kiflu da ne dolaziš u školu samo zbog nje?
***Učenik reče drugu koji mu je pokušavao da šapne:,,Ćuti, gluplji si od mene!
***Nastavnica -Šarka raste u sjevernim krajevima Crne Gore.
***Nastavnica –Okreni se u svojoj klupi!
***Nastavnik -A što ne pričate, nego ste se raspričali!
***Nastavnica -Vi ste najbolje odjeljenje … u ovoj učionici.
***Učenik-Nastavniče, možete li da vidite koliko imam jedinica u dnevniku? Nastavnik-Ne mogu, znam da brojim samo do 10.
***Nastavnica- Redar, idi po tablu!
***Nastavnica- Djeco, znate li vi da postoji nešto između odmora što se zove ČAS? !
***Nastavnica- Piše na tabli, jasno i glasno!!!

 


HUMOR

Vicevi


1. Učiteljica pita djake : ,, Kako nastaje rosa“?
-Zemlja se cio božji da vrti,pa se oznoji ! ,odgovori Milica

2. Pita nastavnik geografije Pericu :
-Jesi li učio, Perice ?
-Jesam.
-Izađi na kartu i pokaži mi gdje je voda.
Perica zatvori oči i dira rukom kartu.
Pita ga natavnik: -Šta to radiš, Perice !?
-Pa tražim gdje je mokro ! 

3. Pita učitelj Pericu:
-Kada se beru jabuke ?
-Kada komšija nije kod kuće!, odgovori Perica .

4. Učiteljica poziva Pericu :
-Perice, juče nisi opet bio u školi .
-Baka mi je bolesna, odgovori Perica.
-Svaki put kad izostaneš iz škole, tebi je baka bolesna! Nevjerujem ti!
-Jeste učiteljice, i mi sumnjamo da baka glumi !

5. Pita otac sina :
-Kako stojiš u školi ?
-Dobro, tata . Svaki dan u drugom ćošku!,odgovori sin.

6. Kada je posle mnogo godina nastavnik istorije poklonio Perici dvojku, rekao mu je :
- Jednom kad završiš školu, kad god to bilo, kad ipak završiš ovu školu i jednog dana prođeš pored nje ,zastani i reci : Ovdje su me osam godina mučili, ali od mene ni riječ nisu izvukli !

7. Pita učiteljica
-Ko zna da broji od 7 do 10?
Javi se Perica :
- Ja znam!
- Sedam , osam ,devet i deset.
- Dobro,kaže učiteljica , -Hajde sad dalje.
- Žandar , dama ,kralj ,as ...

8. Da li vi kažnjavate učenike za nešto što nisu uradli ?,pita Perica .
- Naravno da ne .
- Odlično, jer ja nisam uradio domaći zadatak.
Kupio čovjek mačku . Posle nekoliko dana sretne ga prijatelj na ulici i upita :
- Što si tako tužan ?
- Ma umrla mi mačka .
- A kako ?
- Ja je kupao i ona umrla .
- Pa nijesi je trebao kupati.
- Ali nije ona umrla dok sam je kupao .
- Nego ?
- Pa kad sam je CEDIO!

9. Pita otac Pericu :
-Šta ste danas radili u školi ?
-Na hemiji smo učili o eksplozivnim materijalima .
-A šta će te sjutra raditi u školi ?
-U kojoj školi ?

10. Dolazi Perica iz škole i pitaju ga roditelji gdje mu je knjižica , a on odgovara :
-Dao sam je drugu da zaplaši roditelje.

12.Vraća se Perica iz škole i sa vrata govori:
-Mama , Tata , danas me je učitelj po prvi put pohvalio !!!
-A šta ti je rekao, Perice ?
-Svi ste vi magarci , a ti si Perice najveći ! –zadovoljno će Perica.

13.Idu dvije kajsije ulicom i vide šljivu . Jedna kajsija kaže drugoj :
- Ovu su prebili .

14.Zašto Perica ide u školu ?
- Pokvario mu se kompjuter pa nema šta da redi kod kuće .


15.Pita učiteljica Pericu :
-Jesi li gledao film „ BOJ NA KOSOVU“ ?
-Jesam.
- I ko je izdao Srbe na Kosovu?
- Voja Brajović.

16. Pita učiteljica srpskog :
-Kako glasi deminutiv od riječi : „HLEB“?
-Kifla , kaže Marija.
17. Pozove učiteljica Milenu na kartu i kaže :
-Milena, pokaži nam Ameriku.
Milena pokaže.Aonda učiteljica pita Pericu:
- Ko je otkrio Ameriku?
- Milena učiteljice. 

Katarina Strugar
U KORAK S VREMENOM
PRIČE O RIJEČIMA
Porijeklo i značenje riječi:

EHO

Znamo da je eho,,odbijeni glas ili zvuk, odjek, jeka“. A, znamo li i odakle nam dolazi ta riječ i kakvo joj je bilo prvobitno značenje?
U staroj grčkoj mitologiji Eho je bila jedna gorska nimfa (oreada) , koja je, zato što se zamjerila bogovima, pretvorena u stijenu i osuđena na vječito ćutanje. Jedino je mogla da ponavlja tuđe riječi.To je brbljivoj Eho veoma teško palo, ali je morala da se pokorava volji bogova. Postala je oličenje odjeka i drugo ime za tu pojavu.
Postoji nekoliko legendi o sudbini nesretne Eho. Najstarija i najrasprostanjenija je ona po kojoj ju je kaznila ljubomorna boginja Hera zbog prikrivanja Zevsovih nevjerstava. Legende dalje govore i o velikoj, ali neuzvraćenoj ljubavi nimfe Eho prema lijepom Narcisu, zbog čega se, ojađena, povukla u jednu pećinu i tu venula sve dok od nje nije ostao samo glas. Zbog toga se, kažu, odjek, ili eho, i danas moze čuti po pećinama, među stijenama, po planinskim klancima... U današnjim školama eho se proučava kao prirodna, akustična pojava odbijanja zvuka( odjek, jeka).
Zabiljeleženo je da se najduži eho(odjek) na svijetu čuje kod Adersbaha, među stijenama od kojih se odbijaju i jasno razaznaju glasovne poruke do sedamnaest, pa čak i dvadeset slogova.
U Vila Semonota, kraj Milana jedan glas odjekne čak pedeset puta! U Škotskoj, opet, na jednom mjestu može se čuti eho melodije i do deset tonova.

Ipak, od svih tih slučajeva odjeka( eha) u prirodi najzanimljiviji je onaj u Engleskoj, gdje odjekuju samo ženski glasovi, dok se muški gube u nepovrat. Kao da se time legendarna Eho sveti cijelom muškom rodu zbog neuzvraćene ljubavi prema Narcisu.

 

 

 

 

 

 

U KORAK S VREMENOM
FACEBOOK

 

Hajde da potražimo www.facebook.com .Možda ste čuli za ovaj čuveni Facebook o kojem se u posljednje vrijeme priča. Mnogi kažu da je to naš paralelni svijet, odnosno naša druga stvarnost. Da li je to dobro ili loše ,neka zaključe filozofi. Mi smo tu da vam otkrijemo koje su dobre praktične stvari Facebook-a.

Kada odete na ovaj sajt imate opciju da se registrujete. To je jednostavno. Treba samo da upišete svoje ime , e-mail adresu, lozinku koju ćete smisliti specijalno za Facebook, da li ste muško ili žensko i datum rođenja. Usijlediće mali test u kojem ćete morati da napišete riječ koju vidite na ekranu-to je neki vid provjere. Ubrzo ćete dobiti e-mail sa daljim upustvima i u roku od nekoliko minuta postaćete novi član ove društvene mreže.
A ŠTA SE TAMO RADI !?

• Facebook je namijenjen ljudima koji žele da pronađu osobe koje su im daleko ili koje dugo nisu vidjeli. Ukucate ime osobe koju tražite i izađe vam više opcija, sa fotografijama. Ako nađete nju ili njega koga ste tražili, pošaljite poziv da vas prihvati kao prijatelja . Posle toga možete da razmjenjujete poruke , fotografije, testove, virtuelne poklone...

Kako se to razlikuje od elektronske pošte, pitate se . Facebook je brži i zanimljiviji.
Možete da pratite komentare drugih ljudi, sve ono što oni postavljaju na taj sajt i na taj način se svi družite. Zato se to zove-druga stvarnos . Neki ljudi malo pretjeraju, pa sve svoje slobodno vrijeme provode ispred kompjutera. Ukoliko umijete da pronađete parvu mjeru, Facebook može da bude vrlo lijepa i korisna stvar, ukoliko ne ostaje vam da se, možda, suočite sa raznim problemima.

Ana Radovanović VII f

 

U KORAK S VREMENOM
ZA LJUBITELJE IGRICA PREKO INTERNETA

LJUBITELJIMA IGRICA PREKO INTERNETA PREPORUCUJEMO SAMP-( SAN ANDREAS MULTI PLEJER).
NA SERVER SE ISTOVREMENO MOGU PRIKLJUCITI DO 100 IGRACA ODJEDNOM. PREPORUCUJEMO NAJBOLJI SERVER NA BALKANU “ GE-FORCE”. ( IP SERVERA JE 94. 23. 26. 10: 8048) NEKI IGRACI NASE SKOLE SU SE REGISTROVALI I NISU SE POKAJALI.
VISE O SAMP-U (GE- FORCE- U): SVAKI TEK REGISTROVANI IGRAC POCINJE IGRU SA PRVIM LEVELOM(BROJ LEVELA NEMA VEZE SA TEZINOM IGRE). IGRANJEM 8 SATI NA SERVERU- POSTAJETE DRUGI LEVEL. ZA 3. LEVEL TREBA JOS 12 CASOVA IGRE... SA VECIM LEVELOM IGRAC IMA VISE MOGUCOSTI.SVAKO MOZE DA NADJE POSAO OD KOJEG NA SVAKI SAT VREMENA IGRE IMA ODREDJENU PLATU(POSLOVI- DOCTOR ,BODYGUAR , TAXI, BOXER, CNN...
OSIM POSLOVA POSTOJE I NEKE ORGANIZACIJE(FBI, POLICE DEPARTMENT I NEKE BANDE). SVAKA ORGANIZACIJA IMA SVOG LIDERA. LIDER JE OBICNO IGRAC SA VISOKIM LEVELOM.LIDER MOZE DA PRIMA I IZBACUJE IGRACE IZ ORGANIZACIJE.ZA USPJESAN RAD CLANOVI ODREDJENE ORGANIZACIJE DOBIJAJU RANK PLUS(SA VECIM RANKOM TE OSTALI IGRACI DOZIVLJAVAJU KAO ISKUSNOG CLANA).
NAJVECE TITULE NA SERVERU IMAJU ADMINI I GEJM -MASTERI.U KOLIKO SE NA SERVERU NEKO NE PONASA PRIMJERNO MOZE BITI IZBACEN (BANOVAN) SA SARVERA OD STRANE ADMINA.
NAPOMENA: ZA INSTALIRANJE SAMP-A MORATE IMATI SAN ANDREAS SINGLE PLAYER.
SARVER IMA I CHAT POMOCU KOGA SE IGRACI MOGU MEDJUSOBNO DOPISIVATI(TELEFONSKI RAZGOVOR,SMS,OGLAS,PRENOS UZIVO PREKO CNN-A)
SERVER IMA I FORUM ZA PRIJAVE ,KOMENTARE,DODATNE CHATOVE ITD.FORUM SE MOZE POSJETITI NA ADRESI
GARANTUJEMO SUPER ZABAVU,NA NAJBOLJEM SERVERU GE-FORCE-U


Milić Dašić VII-3
 

 

 

 

 

 

U KORAK S VREMENOM
SLIKA ZA PONIJETI

“POLAROID”JE PRESTAO DA PROIZVODI SVOJE ČUVENE FOTOAPARATE KOJI ODMAH IZBACUJU FOTOGAFIJU, MEDJUTIM TO NE ZNAČI DA JE PREDUZEĆE ODUSTALO OD TEHNOLOGIJE BRZE IZRADE SLIKA.MOBILNI FOTO PRINTER U ROKU OD 60 SEKUNDI STAMPA FOTOGRAFIJE VELICINE 50x76 MILIMETARA,I TO BEZ UPOTREBE IKAKVOG MASTILA. RAZVILI SU POSEBNU VRSTU FOTO-PAPIRA KOJI SE ZOVE”ZINK” (ZERO INK-NULA MASTILA) I SADRŽI KOLORNE KRISTALE. ONI REAGUJU NA TOPLOTU I TAKO SE OBAZUJE SLIKA. FOTOGRAFIJE MOGU DA SE POSALJU NA DIGTALNI FOTO APRAT ILI TELEFON PREKO USB KABLA ILI BEZICNO PREKO BLUETOOTHA. SAVRSENO ZA FOTOGRFIJE KOJE NE BI STE POKAZIVALI NIKOME A POGOTOVO NE TEHNIČARIMA U FOTO-LABARATORIJI.
CIJENA-100 FUNTI
KORISNA ADRESA-http// Polaroid.com/pogo
Milić Dašić VII-3
 

 

 


U KORAK S VREMENOM

Muzika

Muzika je umjetnost čije je izražajno sredstvo ton. Izvodi se u specijalnim prilikama ili prosto iz zadovoljstva.

Moderna muzika
Od kraja 19. vijeka razvijaju se brojni muzicki stilovi, među kojima su : bluz, jazz, pop muzika, rage, R&B (Ritam I Bluz). Pronalazak radija i gramafona omogućio je rasprostranjenje novih muzičkih stilova i značio da ljudi mogu da slušaju muziku i u udobnosti sopstvenog doma, kao i da puštaju svoja omiljena djela do mile volje. Danas postoji mnogo metoda snimjanja muzike: gramofonske ploče , trake , kasete , CD/DVD i digitalni zvučni fajlovi .


Pop Muzika
Pop muzika je u stvari skraćenica od popularna muzika.. Pop grupe uvijek imaju više ili jednog pjevača , kojeg prate muzički instrumenti.
Elivs Prisli je bio jedan od prvih Rock&Roll zvijezda koja je postala, idol mase.
Čuvene pop grupe i zvijezde kao sto su Bitlsi,Madonna,Michael Jackson i Britney Spears privlačili su i privlače ogroman broj pubilke.


Katarina Strugar

 


UMJETNOST

Muzika za tvoje uši

Klasična muzika :
U 18. vijeku klasični muzičari bili su poput rok zvijezda . Betven i Mocart , na primjer , svirali su u prepunim koncertnim halama . Klasična muzika obiluje kretivnošću kao i maštovitošću . Najpopularniji izvođači klasične muzike bili su : Džošua Bel , Mocart , Betoven...

Rok muzika :
Pedesetih godina prošlog vijeka, rok muzika je stvorila novu kulturu :
Tinejdžere koji su po prvi put imali odvojen indentitet odvojen od djece i ostalih . Rok muzika je poznata u svijetu po energiji i originalnosti .
Neki od izvođača su : U2 , Avril Lavigne ...

Pop muzika :
Pop muzika je napravljena tako da se svidi skoro svima i tako i jeste Svake godine industrija stvara oko trideset miliona dolara . Pop muzika je u stvari muzika za sve generacije i u sebi sadrži najljepše tonove . Izvođači pop muzike su : Hilari Daf , HSM , Madonna ...

Rep muzika :
Poznata po specifičnim izvođačima koji mogu da izgovore i do 750 slogova u minuti rep muzika je najviše zastupljena kod mladih . Neki od izvođača su : Vill Smith , Emminem ...

Nikolina Dabetić

 

 

 

 

UČENICI NAJVIŠE SLUŠAJU


Strani hitovi :
Rebelde : Nuestro Amor , Salvame i Tras De Mi
Madonna : Give it 2 me
Rihanna : Livin your life
HSM : Boys are back , What time is it , You are the music in me
Avril Lavigne : Girlfriend
Katy Peery : I kissed a girl
Beyonce: Single ladies
Lady gaga :Poker face
Pink : So what


Domaći hitovi :
Jelena Tomašević : Okeani i Košava
Nataša Bekvalac : 300 stepeni i Dobro moje
Oskar : Medo Brundo
Funky G : Kafana na Balkanu
Željko joksimović : Lane moje
Dueti :
Oskar i Slavica Ćuktaraš : Žaba
Saša Kovačević i Emina Jahović : Još ti se nadam

 

 

 

 

 

 

 

  

Katarina Strugar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAŠE NADE

Jovana Jokić Tekst: Anđela Nenadić

Jovana je učenica VII razreda naše škole. Veoma je talentovana za muziku, što potvrđuje i njen dosadašnji uspjeh.
*Kada si počela da se baviš muzikom?
-Muzikom se bavim od svoje 12. godine.
*Ko je otkrio tvoj talenat?
-Od malena su mi roditelji govorili da lijepo pjevam. Već kada sam krenula u školu moja nastavnica muzičkog, Nada Marković, je takodje to primjetila i poslala me je u hor ’’Mala Zvijezdica’’, i otprilike tada počinje moja mala ’’muzička karijera’’ .
*Koliko imaš snimljenih pjesama?
-Imam pet svojih pjesama. To su: ’’Djevojčice znaju da ćute’’ , ’’Škola džeza’’ , ’’Ništa mi ovo nije jasno’’ , ’’Med’’ , ’’Zvijezda na jastuku’’ , otkriću vam i to da snimam šestu pjesmu koja se zove ’’Porodični Rock’N’Roll’’.
*Koja od ovih ti je omiljena?
-Sve su mi podjednako drage.
*Na kojim si se sve dječijim muzičkim festivalima pojavljivala?
-2007. i 2008. godine sam učestvovala na festivalu ’’Naša radost’’. Takođe sam 2008. godine učestvovala na festivalu ’’Zlatna pahulja’’ u Rožaju,’’Ljubav naše planete’’ u Užicama i na festivalu ’’Nil song’’ u Kairu.
*Koje si nagrade osvojila?
-Na festivalu ’’Naša radost’’ 2007. osvojila sam 2. mjesto za solistu, 2008.godine na istom festivalu osvojila sam 1. mjesto za solistu i 1. za dječiji žiri.Na festivalu ’’Zlatna pahulja’’ 2008. sam pobijedila, osvojila 2. mjesto za solistu na internacionalno veče, i 1. mjesto za tekst.
*Ideš li u muzičku školu i znaš li da sviraš neki instrument?
-Treći sam razred muzičke škole i sviram klavir u klasi najbolje nastavnice na svijetu, Marije Vujanović.
*Ko su tvoji idoli?
-Moj idol je Celine Dion. Mislim da je njen glas fantastičan i da ima dobre pjesme. Neke od pjesama koje volim su: ’’You and I’’ , ’’I love you’’ , ’’When I need you’’ , ’’That’s the way it is’’ , ’’Is it true’’ , ’’Power of love’’ , ’’I surrender’’.
*Da li bi volela da nastaviš da se baviš pjevanjem?
-Naravno da bih. Mnogo volim da pjevam i volela bih da se i u budućnosti time bavim.
*Tvoj moto i poruka za drugare.
-Ja uvek kažem ’’Ima boga’’ a drugarima poručujem da vjeruju u sebe, jer se jedino tako dolazi do željenog uspjeha.

Jovani želimo sve najbolje,da nas i dalje uveseljava svojim pjesmama na raznim školskim i drugim manifestacijama i nadamo se da će uskoro izaći njen prvi CD.


MLADI STVARAOCI


MIR

Djeca žele mir
to nije hir.
Mir da svijetom vlada
to je naša nada.


Da se ne ubijaju ljudi
jer to djecu čudi.
Da se sva djeca druže
odrasli treba to da pruže.

Da se djeca ne boje rata.
Jer u njemu može da pogine tata
ako se mir stvori
ostvariće se dječji snovi.

ŽELJA

Pogledajte u nebo kad zvijezda zasija,
poželite sreću vaših snova.

Tada biće vam želja ispunjena
javiće se svuda nada nova.

Još postoje oni koji vole,
ne gubite nadu, ispuniće vaše snove.

 

Teodora Vujačić,II 4
 

Petar Petrušić IV 3

PODGORICA

Ispod Gorice, jedan grad se krije,
Zapljuskuju ga rijeke, sunce mu se smije,
Devetnaestog decembra od okupatora se oslobodila,
Hrabrošću Podgoričana slobodu je dobila,
S ponosom u srcu vratila slobodu,
Tu zaslugu dugujemo crnogorskom rodu.
Na jarbolu, crvena zastava se vijori
Boja krvi prolivene dobroj Crnoj Gori.

I orao u poletu i na prsima,
i lav, simbol snage,
za ljepotu našu nedovoljna su rima.

Možda nijesi najljepši na svijetu grad,
Ali zbog tvojih ljepota vodio se rat.
Podgorico, ponos si Crne Gore,
Zato čuvajmo Podgoricu u srcu svome.
Jovana Đurišić

 


PROŠLOST

Prošlost je bila drugačija i teža,
Nije bilo elektronskih mreža.
Malo kasnije je bila ratna tama,
Nije se čula dječja galama.

 

Ljudi su ručnim radom sijali pšenicu,
A kasnije su je mljeli u vodenici.
Tada je bilo teško vrijeme,
Ali su ljudi cijenili poštenje.

 

Ljudi su postajali izbjeglice,
I življeli su na ulici.
I ako je stezala teška glad,
znali su samo za poštenje i rad.

Nikolina Dabetić

 

 


MLADI STVARAOCI

POGLED MUDROSTI

Tog dana osjećala sam se čudno. Bila je nepodnošljiva vrućina, vazduh je treperio i osjećala se velika zapara. U meni je kao neuništiva, blaga vatra tinjala osama, koja je tokom cijelog jutra, s vremena na vrijeme, bivala raspaljivana ovećom količinom dosade.
Kako priliči gospodaru vrućine i zege, ljeto je i tog julskog dana u naš kraj donijelo, mnogo radosti i lijepo, sunčano vrijeme kojem su se tog jutra svi radovali. U okolnim dvorištima odjekivala je graja i smijeh djece koja su se bezbrizno igrala. Sve je sijalo nekakvom čudnom radošću, samo sam ja tog jutra bila primjetno neraspolozena i nezainteresovana za sva zbivanja oko sebe. Odmah poslije doručka izašla sam u šetnju ne bih li i ja postala opijena atmosferom koja je opcinjavala svu ostalu djecu. Ali ,ne! Uzaludno sam koračala ulicom izgubljena u sopstvenim mislima koje ni sama nisam mogla razabrati i razumjeti. Za razliku od okolnih dvorišta, ulica je bila pusta. Samo sam ja naizgled remetila vrijeme koje je ulica imala da se odmori od ljudi koji su svakodnevno, neumorno koračali u oba njena smjera. Samo ja i jedna krupna, pogurena prilika koja je išla meni u susret.
Bio je to čičica, prosijedi, pogrbljeni djedica kojeg su sva djeca u naselju voljela. Iako star i nagluv, uvijek je bio spreman da zbiva kojekakve šale sa nama. Često smo znali da se okupimo oko njega, a on bi nam pričao svakakve priče i dogodovštine iz svoje mladosti( uglavnom su to bili njegovi dječački nestašluci) , a katkad je znao da nam priča neke čudesne i nevjerovatne priče, za koje ni sami nismo znali da li da vjerujemo u njih Voljeli su ga i odrasli, rado su s njim razgovarali.
Njega smo, mi djeca ,najradije htjeli poslušati. Kad bi nam nešto naredio, mi bismo to bespogovorno izvršavali, ne bi li nas darivao kakvim slatkišima, kako je to često radio.
I tog jutra sam mu se srdačno javila, onako kako smo to uvijek svi činili, a on bi s nekim čudesno blaženim osmjehom otpozdravio kao kakav četovođa svoj mali odred.
Medjutim, tog jutra njegov pogled bio je sasvim drugaciji. Oči su mu bile ispunjene čudnim blještavilom kakvo do tad nisam vidjela. Njegov tajanstveni pogled, kao da je nesto želio da ma kaže, da mi nesto došapne, neku životnu mudrost. Nisam ništa razumjela, ali sam osjetila da mi srce poskakuje od sreće i da u meni , u nekom skrivenom kutku moje duse, čuči nešto što je trebalo otkriti. Tada se u meni probudila još veca ljubav prema tom djedici, čiji te pogled čini srećnim.
Ne znam sta se tog dana desilo i sta je taj pogled, osmjeh i blago lice htjelo da mi kaže. To pitanje čiji odgovor su odnijeli čičini posljednji koraci našom ulicom. Ja taj odgovor više neću ni tražiti, jer sve što mi je tog dana bilo potrebno, našla sam upravo u tom TAJANSTVENOM POGLEDU...


Marija Drašković

MLADI STVARAOCI


 


Svi mi živimo neki svoj život. Neki žive bolje i ljepše a neki lošije. Ali, ne treba čovjek da bude nezadovoljan jer život je samo jedan.
Život je kao putovanje vozom, koje počinje i završava se. Putnici ulaze i izlaze. Prilikom nekih zaustavljanja mogu se dogoditi prijatna iznenađenja. Ljudi proživljavaju srećne trenutke, ali ima nezgoda, nesreća i tuge.
Kada se rodimo i uđemo u voz, sretnemo se sa ljudima za koje mislimo da će nas pratiti tokom ;itavog putovanja, kao na primjer, naši roditelji. Na žalost, kad-tad oni će sići sa voza i ostaviti nas bez svoje ljubavi, nježnosti i prijateljstva. Međutim, u voz će ući druge osobe koje će nam biti veoma važne. To ju naša porodica, prijatelji i ljudi koje sretamo tokom putovanja i koje ćemo zavoljeti tokom putovanja.
U vozu ima onih koji su uvijek na dohvatu ruke i spremno pomažu svima kojima je pomoć potrebna. Mnogi , kada siđu se voza, za sobom ostavljaju trajnu čežnju. Neki nas uvaljuju i u nevolje. Mnogo ljudi uđe izađe, a da ih nismo ni zapazili. Čudi nas što putnici, koji su nam veoma dragi često sjede u nekom drugom vagonu. Ostavljaju nas same u dijelu našeg putovanja. Ponekad pokušavamo da ih pronađemo i da se smjestimo u njihov kupe. Na našu žalost često ne možemo da sjednemo pored njih. Mjesto pored je neko drugi već zauzeo. Neki od vagona može da isklizne iz šina i tada je putnicima u njima potrebna naša pomoć. I sami možemo doživjeti iskliznuće. Nadamo se da ćemo tada naići na putnika koji će nas razumjeti i pomoći nam. Najveća misterija putovanja je što ne znamo kada ćemo konačno sići sa voza.
I, takav je život, pun izazova, snova, maštanja, nadanja ,prepun sastanaka i rastanaka. Zato pokušajmo da svoje putovanje kroz život učinimo najljepšim mogućim.

Nađa Drašković, IV-3

 

 


MLADI STVARAOCI
Icy island


Icy island is a very big island in the south of our planet.The name of this island is “icy” but the funny thing about this island is that there isn’t any ice on it. People on the Icy island don’t have nights and they never go to sleep. Actually on this island everything is build of wood, so , because it’s very, very worm, they often go on fire. They don’t have any usually schools with Maths or English , they only have a fireman’s school.Yes, all the people in this island are firemans. In restaurants they serve only hot things, hot chocolate, hot-dogs, hot coffee and others. There isn’t many animals on this island, actually there is only one animal, a phoenix. Only and very popular sport is fireball. People hit each other with fireballs and the winning team is the one who have at least one survivor, but if there isn’t the result is equal.

Boris Nikić


 

 

 

 

IZ UGLA MLADIH KRITIČARA
Bajka danskog pisca Hansa Kristijana Andersena
SREĆNA PORODICA
( PREPRIČAVANJE)

Radnja se dešava u Čičkovoj šumi. U šumi žive Bijeli puževi gdje su oni skoro izumrli.
Svi ti drevni puževi su dostigli da dođu na srebrnu činiju tako što bi ih ljudi skuvali i na nju servirali. Preživljela je samo jedna porodica puževa u kojoj su bili: stari puž i majka pužica. Pošto nijesu imali djece, usvojili su malog običnog pužića. On je rastao i došlo je vrijeme da nađe ženu. Roditelji su razmišljali za koga da ga ožene. Na um im je palo da pitaju mrave, a oni su im predložili njihovu kraljicu. Majka pužica je to odbila i rekla da neće za snahu mravlju kraljicu. Pošto roditelji nijesu našli snahu kod mrava, odlučili su da pitaju komarce. Komarci su im rekli da postoji jedna pužica koja je stasala za udaju. Doveli su pužicu i počelo je vjenčanje. Na kraju vjenčanja roditelji puževi su zatvorili oči i više se nikad nijesu probudili.
Zbog toga što ljudi nijesu jeli obične puževe, mladi puž i pužica nijesu dospjeli na srebrnu činiju, pa su mislili da su ljudi izumrli, a pošto im niko nije protivurječio to je za njih bila istina. Na kraju krajeva, ipak je to postala jedna srećna porodica.

Bajku prepričao, Branislav Šćepanović IV 5

 

 

 

 

 

 

 


IZ UGLA MLADIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA
Pogled na roman Vuka Cerovića
Hrabri djecak Dronjo


Roman Vuka Cerovića, Hrabri dječak Dronjo, je još jedan od romana za sve generacije. Pripovijedajući u trećem licu pripovjedač nas realno, bez uobičajenog prikaza svijeta djece u kojem ona žive bezbrižno, srećnim djetinjstvom, bez ikakvih opterećenja, vodi kroz jedno djetinjstvo u kojem je zastupljena ona hladnija, bolnija strana djetinjstva koja nam pruža potpuno drugu perspektivu na dječije patnje.

Narator otkriva sva dječija razmišljanja, brige i želje bez ikakvog okolišanja. Štiti dijete, njegovo maleno postojanje u svoj životnoj zbrci koja mu se dešava, i osuđuje roditelje, njihove postupke i zatvaranje u svoje svjetove pri čemu zaboravljaju i sopstveno dijete- jedino i najveće bogatstvo. Oblikovani lik dječaka Dronja koji proživljava veliku životnu dramu (umjesto da je ušuškan u porodičnoj toplini pokriven ljubavlju I pažnjom! ) ukazuje na surovu istinu da neko negdje oko nas prolazi kroz svu dramatičnu stranu svog djetinjstva bez utjehe i podrške.

 

Dječak Dronjo, je književni junak vrijedan divljenja. Njegova sudbina upućuje na mnogobrojne probleme sa kojima se nerijetko susrećemo. Nasilje čovjeka prema čovjeku, prisutno je od postanka svijeta i ne prestaje ni u savremenom svijetu.Ovaj motiv je jedan od najuočljivijih u romanu koji je pred nama.

Tiranija koju ispoljava očuh, Rade, poziva na borbu protiv nasilja u porodici. Lik djevojčice Sandre najbolje predstavlja kakve traumatične posljedice ostavlja nasilje, Dronjov susret sa dječacima, delikventima, koji ga uvlače u krađu i nemilosrdno tuku dokaz su da nasilje postoji i među djecom.

A šta je sa onima koji bi trebalo da se suprotstave nasilju? U ovom djelu, lik Duškove majke je jedan od dokaza da nedostatak hrabrosti može biti razlog zbog kojeg se često ne suprotstavimo nasilju i nasilniku gajeći lažnu nadu da sljedećeg puta neće biti. Nasuprot svojoj majci naš junak je oličenje hrabrosti i spremnosti da se suoči sa životom.

Ipak u životu uvijek postoje prijatelji i ljudi velikog srca, pa nam vjeru u život vraćaju likovi čika-Stojana, njegovih drugova i babe Marije. U tom periodu bježanja primjećujemo nevjerovatnu sposobnost sedmogodišnjeg dječaka za snalaženje. Neiskusan, a opet pametan sasvim neopterećeno nalazi sebi mjesto za spavanje, ali i pored svega toga naš junak dospijeva u Dom za nezbrinutu djecu i suočava se sa još jednom agonijom odbačenosti od svakoga, pa i od onih u koje je čvrsto vjerovao.

Ali, da poslije kiše uvijek dođe sunce, pokazalo se i ovdje. Za Duška konačno nailazi svjetlo na kraju tunela. Iz Doma ga izbavlja opamećena majka…

Sudbina našeg junaka otvara veliki broj pitanja na koje vrijedi tražiti I pronalaziti odgovore, a roman, koji vam preporučujemo ,spremno čeka na vas, njegove buduće čitaoce

 Milica Popović, VIIf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZ UGLA MLADIH KRITIČARA
Kraći prikaz romana Na Drini ćuprija

Na Drini ćuprija je roman Iva Andrića za koji je dobio Nobelovu nagradu 1961.godine.
Roman govori o građenju mosta preko rijeke Drine u bosanskom gradu Višegradu. Građenje mosta naručio je Muhamed paša Sokolović, čuveni zvaničnik Osmanskog carstva.
Radnja romana traje četiri vijeka i skup je više priča povezanih mostom na Drini, koji je tačka i glavni simbol naracije. Sam most predstavlja suprotnost ljudskoj sudbini koja je prolazna u odnosu na kamenu građevinu koja je vječna. Roman Na Drini ćuprija ponekad nazvan i Višegradska hronika u užim krugovima ljubitelja Andrićevih djela karakterišu vremenski i hronološki opisi tadašnje višegradske kasabe po mnogim kritičarima pandam Travničkoj hronici i Omer paši Latasu, često nazvanim sarajevska hronika. Sva tri pomenuta romana govore o turskim vremenima u Bosni i na neki način bi se mogla povezati u trilogiju.
U ovom romanu postoje elementi mita u potpuno realnim društveno-istorijskim okvirima. Nakon geografskog prikaza kasabe pisac odmah prelazi na legendu. Dok most nije ni postojao Andrić oslikava kako je izgledalo prelaženje mosta prilikom sakupljanja danka u krvi. Istorijski je to bilo odvođenje hrišćanske djece u tursku vojsku.Ovde se kao legenda javlja „crna pruga“-simbol bola. Kroz svijest djece koja odrastaju uz most paralelno se prepliću java i san kroz dva lika Muhameda paše Sokolovića i Nemara Rada koji su zaslužni za podizanje mosta. Most je nastao kao bijel, gladak i vitak u oštrom, mrkom, rastrgnutom, divljem i surovom predjelu, ali nalikuje na bijelu pticu koja se za trenutak spustila na taj krš da predahne.
Kroz četiri vijeka Andrić nam ukazuje kako se vremena brzo mijenjaju, kako se uvijek nešto zamjenjuje novim,kako dolaze nove generacije... Samo jedna stvar se nije izmijenila- most koji je stajao na istom mjestu, bez promjena dok su se oko njega smjenjivala vremena i generacije.

 

Vukosava Radošević

 

HERCEG NOVI ( reportaža )

 

 

 

 

HERCEG NOVI JE JEDAN OD RIJETKIH GRADOVA CRNOGORSKOG PRIMORJA KOJI ’’ŽIVI’’ TOKOM ČITAVE GODINE SA BROJNIM KULTURNIM I SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA :

• PRAZNIK MIMOZE– je svakako najznačajnija turističko-propagandna manifestacija i ove države. Organizuje se od 1969. godine. Ovaj festival uobičajno počinje od februara do početka marta mjeseca.’’Praznik mimoze’’ je manifestacija u slavu cvijeta mimoze, koji uspijeva u vrijeme kada je ostatak Evrope pokriven snijegom. Utemeljena je osnovama tradicije karnevalske svečanosti , nekada tipičnih za ove krajeve . Specifičan začin daju mlade Novljanke zvane mažoretke i pleh muzika popularno zvana ’’Gradska muzika’’ uz čiju muziku nastupaju. U okviru festivala odvija se veliki broj turističkih , zabavnih, kulturnih i drugih raznih programa.Tokom minulih godina, karavan ’’Praznika mimoze’’ je obišao oko 60 gradova u zemlji i inostranstvu.
 


• HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON- Vrlo prestižna liovna manifestacija koja traje već 38 godina duže od ’’Praznika mimoze’’. Posljednih 36 godina uvijek se održava u sklopu programa.

• MALE SKALE – Festival dječije zabavne muzike,održava se u Bijeloj od 2004.godine .
Organizator festivala je NVO ’’ADUT’’.
 

 

• SUNCANE SKALE – Zabavno-muzički festival, koji, pored domaćih, okuplja značajan broj pjevača iz regiona i šire prepoznatljiv je kroz tri festivalske nagrade (’’Prinčeva nagrada’’ , ’’Veče novih zvijezda’’ i ’’’Pjesma ljeta’’ )
 

• TRG OD KNJIGE – Međunarodni sajam od knjiga koji se upravo pod tim imenom počeo održavati ispred instituta ’’Dr Simo Milošević’’,zatim se kratko vrijeme održavao pod imenom ’’Otvorena knjiga’’ dok se posljednje 3 godine održava pod nekadašnjim imenom ’’Trg od knjige’’.
Održava se u starom gradu ne Trgu Hercega Stefana u julu i traje 15-tak dana.• KANLI KULA - Turska tvrđava poznata pod imenom Kanli-Kula ,u prevodu sa turskog ’’krvava kula’’ nalazi se na krajnjoj sjevernoj tački Staroghercegnovskog grada. Svojom veličinom i svojim položajem dominira gradom. Kanli-Kula se prvi put pominje u pisanim dokumentima sredinom 17.vijeka kod turskog putopisa Evlije Čelebije. Tačno vrijeme njenog podizanja se ne zna. Svoj današnji oblik tvrđava je dobila u vrijeme turske dominacije Herceg-Novim, moguće, sredinnom 16. vijeka. Osnova današnje tvrđave ima oblik nepravilnog pravougaonika približne veličine 70x60m. U unutrašnjosti tvrđave malo je objekata sačuvano. Posebno je zanimljiva dobro očuvana cistijerna koja se nalazi na zapadnom dijelu kompleksa. Na svim zidinama cistijerne nalaze se brojni crteži različitih tipova galija, predstave riba , grbovi, krstovi, imena i datumi... Svi crteži su urezani u malter i njih su radili zatvorenici koji su svoje kazne izdržavali u ’’ovoj’’ ćeliji. Danas je Kanli-Kula adaptirana u ljetnju pozornicu.

• SAHAT KULA, TORA - Na mjestu gdje se sada nalaze zapadna ulazna vrata u Stari grad , podignuta je 1850. godine kula sa satom u pseudoromanskom stilu. U vrijeme Turaka tu je takođe bila kula sa satom ,po kojoj se i današnja zove Sahat kula. Za vrijeme MlEčana obnovljena je i nazvana Tora kako je i danas mnogi nazivaju. Ova Sat-kula svojevrsni je spomenik kulture, koji funkcioniše od Turaka do danas. Još od doba Mletačke republike pa sve do danas , prepoznatljiv je je znak Hrceg-Novog.

• MANASTIR SAVINA - Manastirski kompelks,koji čine 3 crkve, konak, groblje i popularni prolaz sa ogradnim zidom, nalazi se na pošumljenom uzvišenju ,južno od Herceg-Novog .Tačno vrijeme nastanka crkve Sv.Save nije poznato, a očekuju se rezlutati arheoloških iskopanja koja su izvršena u ljeto 2002.godine. Sadašnji objekat je iz 15.vijeka. Mala crkva Uspenja Bogorodice (15.vijek) je jednobrodna građevina , sa polukružnim apsidom i zvonikom na preslicu. Crkva je živopisna. Ispod fresaka iz 16.vijeka nađene su ferske koje se pripisuju kotorskom gotičkom slikaru Louvru Marinović Dobričeviću. Uz manastir je i konak sa bogatom zbirkom crkvenih knjiga, posuda i ikona.

IGALO
Igalo je grad u opštini Herceg Novi . Ovo je grad koji se, iako sa Herceg Novim čini jedinstvenu gradsku celinu, može smatrati i posebnim naseljem. Igalo je malo mjesto na ulazu u Bokokotorski zaliv. Vjekovima je poznato po svojim ljekovitim faktorima (morsko ljekovito blato i mineralna voda), subtropskoj vegetaciji i blagoj mediteranskoj klimi.
Ana Radovanović, VII f

NEŠTO MALO ZA MOZGANJE

1. COKOLADE

MASA ZELI DA KUPI 7 CAKOLADA,ALI JOJ NEDOSTAJE ONOLIKO NOVCA KOLIKO BI JOJ OSTALO KAD BI KUPILA 5 COKLADA.DA LI MOZE DA KUPI 6 COKOLADA (ZA ISTE PARE)

2. DVA BROJA

ZBIR DVA BROJA JE 495.JEDAN OD TIH BROJEVA SE ZAVRSAVA NULOM.AKO SE TA NULA PRECRTA DOBIJA SE DRUGI BROJ.KOJA SU TO 2 BROJA?

3. GLEDAOCI

ODBOJKASKU UTAKMICU PRATI UKUPNO 5400
GLEDALACA.AKO ZNAMO DA JE MUSKARACA ZA 70% VISE OD ZENA KOLIKO JE U SPORTSKOJ DVORANI ZENA A KOLIKO MUSKARACA

4. KOSULJE

KUPILI STE 5 KOSULJA I SVAKA JE KOSTALA 1200 DIN
ZA ISTU SVOTU NOVCA STE KUPILI DRUGACIJE KOSULJE-SVAKA PO 800 DINARA.KOLIKO KOSTA PROSJECNA KOSULJA?
5. MESO

KILOGRAM MESA SA KOSTIMA KOSTA 7 EURA,A BEZ KOSTIJU9,5 EURA.U MESU IMA 30% KOSTIJU.STA JE BOLJE KUPITI?

6. VOZ

VOZ JE PRESAO ODREDJENO RASTOJANJE SA STALNOM BRZINOM.AKO BI PRELAZIO NA SAT VREMENA 6 KM VISE ONDA BI NA TOM PUTU OSTAO 4 SATA MANJE.AKO BI PO SATU PRELAZIO 6 KM MANJE ONDA BI NA TOM PUTU OSTAO 6 SATI VISE.IZRACUNAJTE DUZINU TOG RASTOJANJA

1. RESENJE-DA, 2. RESENJE-TO SU BROJEVI 450 I 45, 3.RESENJE-MUSKARACA JE 3400 A ZENA 2000. 4. RESENJE-PROSJECNA CIJENA JE 960 DIN, 5. RESENJE-BOLJ E JE KUPITI MESO BEZ KOSTIJU,6. RESENJE-DUZINA RASTOJANJA IZNOSI 720 KM


KVIZ

1.KOJOM BRZINOM MOGU DA SE SIRE PUKOTINE U STAKLU KOJE SE LOMI?
a)48 km/h
b)480 km/h
c)4830 km/h

2.KOJA POJAVA POMAZE DA SE VODA PENJE U STABLU BILJKE?
a) translokacija
b)transmogrifikacija
c) transpiracija

3.KOLIKU SILU MOZE DA PROIZVEDE LJUDSKA VILICA PRILIKOM ZVAKANJA HRANE
a)131.3kg
b)46.9kg
c)90.8 kg

4.KOJI SE OD OVIH ZAKONA BAVI KRETANJEM?
a)Njutnov
b)Anštajnov
c)Galilejev

5.KO JE OD OVA TRI NEBSKA TIJELA UZROČNIK PLIME NA ZEMLJI?
a)Sunce
b)Mjesec
c)Mars

RESENJA-1.-c/2.-c/3.-c/4.-a/5.-b/
Milić Dasić VII-3

 

 

 

 

 

 

 


VELIKE MISLI MALIH LJUDI

Čudna baba Irkinja
Prvog dana u školi , sedmogodišnja Mila Nikolić ovako se predstavila nastavnici Dragani.
-ZNAŠ , JA SAM MALO ČUDNA...
-Kako si , Mila , ti to čudna ? – pita nastavnica.
-PA MENI JE JEDNA BABA ODAVDE , A DRUGA JE IRKINJA !

Ne bojte se ja sam
Dejan Adamović pamti i zgodu sa devetogodišnjim Jovanom Malbašićem . Naime , kada je njegov učitelj Buda hrupio u razred sa razbarušenom kosom koju mu je udesila beogradska košava , Jovan uskliknu :
- UČITELJ NAM IMA FRIZURU „NE BOJTE SE , JA SAM“.

Pile moje
Na času polnog vaspitanja učiteljica Gordana pita svoje prvake otkud beba u maminom stomaku
- U MAMINOM STOMAKU – objašnjava Aleksandra – POSTOJI JEDNO JAJE U KOJEM MI RASTEMO , HRANIMO SE I , KADA DOĐE VREME , MI SE RODIMO .
- UČITELJICE – dobacuje Jovan – ONDA JE NJENA MAMA KOKOŠKA !

Sisari i sisarke
I otac Ljubivoje Ršumović nekada je imao malu djecu. Petogodišnji Mihailo ga je jednom povukao u stranu i povjerljivo upitao ;
-TATA , JESMO LI MI SISARI ?
-Jesmo, sine.
-MISLIM MI , NAŠA PORODICA ?
-I mi smo sisari .
-E , ONDA JE MAMA NAJVEĆI SISAR .

Slika i prilika
Stefan je izdržljiv, ima već tri i po godine, i dopušteno mu je da prati tetku Minu , koja se uputila iz Toronta u Beograd . Na aerodrumu joj kaže :
-JA HOĆU SA TOBOM !
-Ne možeš , nemaš pasoš –podsjeća ga tetka .
-IMAM PASOŠ U GLAVI .
-Ako je u glavi, ne mogu da ti vide sliku .
-Šta će im slika kad sam ja tPreko noći

Deca o svemu razmišljaju . Evo što je jedan petogodišnji dječak zaključio :

-NAJBOLJA SMRT JE KAD SE PROBUDIŠ MRTAV !

Nikolina Živković VII e

 

 

VELIKE MISLI VELIKIH LJUDI

 

DOĐOH, VIDJEH, POBIJEDIH (J. Cezar)

JA ZNAM DA NIŠTA NE ZNAM (Sokrat))

MISLIM,DAKLE POSTOJIM ( Dekart)

BOGATI U TUČI POKUŠAVA DA SAČUVA OBRAZ, A SIROMAŠNI KAPUT (ruska poslovica)


MARLJIVOM NEDJELJA IMA SEDAM DANA, A LIJENOM SEDAM SJUTRA ĆU


BILO BI DIVNO DA MLADOST ZNA ŠTA MOŽE,I STAROST MOGLA SVE ŠTO ZNA