Istorijat skole

Osnovna skola "Hajro Sahmanovic" Istorijat

Osnovna narodna skola u Plavu, osnovana je 1912.g. nakon oslobodjena ovih krajeva od Turske carevine, odnosno pripajanja Plavsko-Gusinske kotline Crnoj Gori.
Prvi upravitelj skole 1912.god. bio je Novica Popovic, a ucitelji su bili: Jelena Knezevic, Pavle Knezevic I Rade Popovic. Ovo osoblje izgleda dad je ostalo da radi sve do 1924.god. Te godine izvrsena je popravka Carske dzamije I napravljena skolska zgrada sa sest ucionica i dvije kancelarije.
Skolske 1924/25.god. napravljena je nova skolska zgrada koja je mogla da primi veci broj ucenika. Upravitelj skole je bio Pavle Knezevic i rukovodio je skolom do 1928.god. tada je u skoli bilo sest odjeljenja. U tom razdoblju bili su ucitelji: Jelena Knezevic, Rados Rakus iz Plava, Milos Grujic iz Morace, Poleskija Cukic iz donje Rzanice, Radomir Lazovic iz Plava i Vjeroucitelji: pop Rade Popovic i mula Hasim Redzepagic.
Skolske 1928/29. god. Pretvorena je zgrada Meda Ferovica u skolu. Investicija je kostala 60.000 dinara narodnog novca, napravljene su cetiri ucionice i dvije kancelarije. Skola je tada posjedovala dvije zgrade, koje su bile prilicno udaljene jedna od druge, to je ondasnji kolektiv u zajednici sa vlastima izvrsio podjelu djece na ovaj nacin: U staroj zgradi ucila su samo muska djeca, a u novoj zgradi djevojcice. Razlog za ovakvu podjelu djece nije nikom poznat. Upravitelj je bio Rados Rakus, koji je rukovodio skolom sve do 1938. god. Po pricanju mjestana u tom razdoblju se izmijenio veci broj ucitelja, a najcesce se pominju sledeci: Jelena Knezevic, Milos Grujic, Poleksija Cukic, Radomir Lazovic, Nikola Culafic, Stefanija Dragovic, Marta Velasevic, Olga Soskic, Milos i Rosa Zekic i Zarija Gojkovic. Te godine je broj ucenika bio oko 500.
Godine 1938. postavljen je za upravitelja Radomir Lazovic, koji je njom rukovodio, do kapitulacije bivse Jugoslavije. Po njegovom sjecanju tada su u skoli sluzbovali ucitelji: Rosa Spadijer, Olga Soskic, Marta Velasevic, Vucelja Babovic, Zarija Gojkovic, Bozo Kenjic, Mitar Arsovic, Velimir Perovic, Radomir Djelevic, Milos i Rosa Zekic.
Tada jhe osnovana Gradjanska skola u Plavu.Njen direktor je bio Milutin Babovic iz Budimlja, nastavnici su bili: Bojo Peric sa suprugom , Knezevic sa Durmitora i Barjaktarevic Milun iz Ivangrada.
Za vrijeme okupacije nase domovine, u Plavu je radila albanska narodna osnovna Skola. Upravitelj skole je bio Sabo Ferovic. Osim njega tada su sluzbovali u Plavu: Esad Mekuli, Fejzulah Camaj, Ceba Redzepagic, Ragip Redzepagic i jos jedan ucitelj iz Elbasana.
Napominjemo da su osnovno znanje stelli u osnovnoj skoli u Plavu,do rata izmedju ostalih i:Beco Basic,Jusuf Redzpagic,Ibrahim Redzepagic,Hajro Sahmanovic,Emin Redzepagic,Mito Turkovic,Uros Dzudovic,Branko Antovic,Dusan Radenovic,Vuko i Cvetko Turkovic,i dr.
Mjeseca novembra 1944.god.,dva mjeseca po oslobodjenju ovog kraja,ponovo je otvorena cetvoro razredna osnovna skola u Plavu.Prvi ucitelj skole bio je Nikola Culafic,a ucitelji:Redzepagic Dzeba,Zekovic Milija i Redzepagic Ragip.
Skolske 1945/1946. godine u Skoli je bilo 5 odjeljenja. Pores upravitelja Culafiva ucitelji su bili: Mijovic Golub, Culafic Djukan, Culafic Djordije – Djoko i Bakic Milos.

Skolske 1946/47. god. Bilo je 8 odjeljenja u kojima su radili naprijed pomenuti ucitelji i novopostavljeni Batric Bakic. Mjeseca januara 1947. god. Premjesten je upravitelj Culafic Nikola za prosvjetnog referentara Sreskom Narodnooslobodilackom odboru u Andrijevici, a za upravitelja Skole u Plavu postavljen je Lazovic Radomir.

Marta 1947. god. postavljeni su za privremene ucitelje ove Skole Ognjanovic Stojanka – Duka i Lazovic Lakic. 28. avgusta 1947. god. premjestena je Kicovic Stana za osnovnu skolu Krusevo, a na njeno mjesto postavljen je Radenovic Vladimir. Radenovic je do tada bio upravitelj skole u Metehu.

Skolske 1947/ 49.god. broj ucenika je bio 605. Rjesenjem Ministarstva prosvjete HR Crne Gore pretvorena je cetvororazredna osnovna Skola u sedmogodisnju Skolu. U petom razredu upisano je125 ucenika. Pomenute skolske godine bilo je 12 odjeljenja nizih razreda i tri odjeljenja visih razreda. Upravitelj sedmogodisnje Skole bio je Radomir Lekic. Te godine dolaze na sluzbu jos Petar Kekovic iz Danilovgrada Mikosav Vukanic iz Gracanice, Vukmah Djukic iz Hakanja, Milica Lekic iz Ahdrijevice i Arif Sarkinovic iz Brezojevice.

Skolske 1948/49.god Premjesten je dosadasnji uptravitelj Radomir Lazovic za uprevitelje sedmogodisnje Skole u Gusinju, a za direktora ove Skole dolazi Milovan Soskic koji je do tada bio upravitelj Skole u Gusinju. Od 14 . februara 1950.god.. upravitelj skole je bio je Zarija Gojkovic i ostao na tom mjestu do prvog septembra 1953. god.

Skolske 1949/50.god. radili su u ovoj Skoli slijedeci ucitelji: nizi razredi Culafic Djukan, Matilda Milicevic, Mijomir Joksimovic, Milonja rajovic i Milos Bakic, a u visim razredima: Bogdan Kastratovic,Vukman Djukic, Milija Zekovic, Zarija Gojkovic, Nikola leposavic, Vladimir Radenovic i Mikosav Vukanic. Te godine Skola je imala 19 odjeljenja, 12 nizih i 7 visih razreda, ukupan broj ucenika bio je888.

Skolske 1950/51. god. bilo je 18 odjeljenja od kojih je 18 nizih razredai 7 visih sa 822 ucenika. U nizim razredima radili su ucitelji:Culafic Djukan, Gojkovic Zarija, Culafic Milic, Lekic Ljubomir.Lekic Milosava, Joksimovic Miomir i Radulovic Budimir. U visim razredima radili su: Radenovic Vladimir, Savovic Nikola Djakovic Vasilija, Nikola Leposavic<radosav Lekic. Zarija Gojkovic i Milosav Vukanic.

Skolske 1951 / 52.god. Rjesenjem Ministarstva prosvjete HR Crne Gore sedmogodisnja skol prerasla je u osmogodisnju Skolu. U skoli je bilo 18 odjeljenja, od kojih je 10 nizih i 8 visih razread sa 757 ucenika. U nizim razredima radili su :Culafic Milic, Ralevic Desa, lekic Blazo i Masa, Martinovic Milosava i Ugrenovic milorad.
U visim razredima nastavu su izvodili; Radenovic Vladimir, Pajkovic Milos, Vukanic Milosava, Radojevic Radosava, Gojkovic Zarija, Leposavic Nikola, Vukovic Vladimir, Radivojevic Danilo i Radosav –Lajo Lekic.

Skolske 1952/53. god. bilo je 16 odjeljenja,od kojih 9 nizih i 7 visih sa 771 ucenikom. U nizim razradima radili su: Lekic Blazo i Masa, Maric Bozo i Cveta,
Raicevic Desa , Martinovic Milosava, Culafic Milic i Raicevic Milosava u visim razredima radili su: Vucelic Tomo ,Pajkovic Milan, Vukovic Vladimir, Radojevic
Radisav, Radenovic Vladimir, Leposavic Nikola, Radivojevic Danilo, Lekic Radisavi Gojkovic Zarija, direktor skole. Vukanic Ljubo je1.12.1953. god. dosao za direktora skole, a Gojkovic zarija ostao da predaje visim razredima.
Skolske 1953/54. god. radili su u nizim razredima: Maric Bozo i Cveta, Lekic Blazo, ljubo i Masa, Raicevic Milosava, Lazovic Radomir i Raicevic Desanka. U visim razredima radili su: Radenovic Vladimir, Pajkovic Milos, Gojkovic Zarija,, Vuceljic Tomo, Leposavic Nikola, Knezevic Vojin, Lekic Radosav, Bojovic Bogoslav i Radivojevic Danilo. Direktor je bio Rajkovic Ilija i predavao je biologiju u visim razredima. Ove skolske godine bilo je u visim razredima 16 odleljenja, od kojih 9 nizih i sedan visih razreda sa 500 ucenika.

Prepis izvrsio D i r e k t o r
---------------------------------------
Dr. Danilo Knezevic