O.Š."NJEGOŠ"

OŠ "Njegoš" u Kotoru može se smatrati sljedbenikom osnovne škole koju je Kotor imao prije sedam vjekova .

 


Naravno, te škole nijesu imale karakter današnjih.
Kao osmogodišnja (osmorazredna), formirana je školske 1957/58. god. kada su viši razredi izdvojeni iz Kotorske gimnazije. Škola je pokrivala područje (u ono vrijeme) grada Kotora i naselja Dobrota, Orahovac, Škaljari i Kavač.
 U novoj funkcionalnoj zgradi nastava je počela 01.09.1974. god. mada je zvanično otvorena 25.05.1973.god.
OŠ "Njegoš" u Kotoru je najstarija i najveća škola u opštini Kotor. Iz njenih đačkih klupa stasali su mnogi umjetnici, naučnici, sportisti, privrednici. Škola je nosilac najvećih društvenih priznanja: nagrada Oslobođenja Kotora, Kurir Jovica, najveće nagrade iz oblasti prosvjete i nauke Oktoih.

        


Škola ima centralnu zgradu u užem centru grada (Benovo bb) i područno odjeljenje škole u naselju Škaljari.


  Jedan dio vaspitno-obrazovnih zadataka škola može realizovati korišćenjem objekata ili usluga organizacija ili ustanova koje se nalaze u našem mjestu: Kulturni centar, galerije, Pomorski muzej, Muzička škola, Radio Kotor, objekti Sportskog centra i dr.
Škola, naravno, računa i na mogućnosti uključivanja saradnika (ljekara, logopeda, socijalnih radnika), roditelja i građana u realizaciji vaspitno – obrazovnih aktivnosti, naročito u realizaciji programa zdravstvenog, ekološkog vaspitanja, profesionalne orijentacije, kulturno-umjetničkih dešavanja.
  Nastava u OŠ “Njegoš” se odvija u dvije funkcionalne zgrade i fiskulturnim salama. Fiskulturna sala u školi na Benovu od školske 2003/04. godine je osposobljena sredstvima »Jugopetrola«, sponzora Košarkaškog kluba »Kotor«, i omogućen je kvalitetan rad učenika. Škola je uložena sredstva vratila davanjem besplatnih termina Košarkaškom klubu »Kotor« za tri takmičarske sezone.