MOJE BUDUĆE ZANIMANJE

MOJE BUDUĆE ZANIMANJE

    

      Izbor zanimanja kojim ću se u budućnosti baviti sa sobom nosi brojne dileme. Čas želim jedno, čas drugo, a onda sasvim nešto treće. Neodlučnost je vjerovatno prisutna, jer još uvijek nemam dovoljno godina da budem potpuno siguran u ono šta hoću i ono što želim.
      U tim izazovima i dilemama, uvijek pobjeđuje ideja da izaberem zanimanje koje će mi biti i posao i zadovoljstvo.
Kada želim da pomognem bolesnicima i olakšam im u njihovim bolovima mojim mislima ovlada ideja da postanem ljekar. Ima li išta ljepše od zahvalnog pogleda izliječenog pacijenta?
      S druge strane divim se neobičnim i lijepim građevinama. Tu na scenu stupa arhitektura i zablista u punom sjaju kao kakva kraljica odjevena u zlatne odore i moje srce zaigra od sreće.
      A onda .... a onda poput munje stiže nova misao, koja svojom silinom zapljusne moja osjećanja i tako me drži u stanju sreće i po nekoliko dana. Za sada to je najjača misao o mom budućem zanimanju.
ŽELIM da postanem... pilot. Svojim „srebrenom pticom “ letio bih iznad Kineskog zida, mahnuo Kipu slobode, spustio bih se do slapova Nijagarinih vodopada, spajao bih ljude sa ljudima i povezao kontinente. Dotakao bih sjaj dalekih zvijezda, vinuo bih se tako visoko da osjetim žar sunčevih zraka... 
      Stvarnost me ponovo vraća u sadašnjost. Potrebno je da budem još stariji kako bih tačno znao šta želim, a onda ću svoje želje prilagoditi mogućnostima.

Vukosavović Vaso, IX a

     Rad učenika je osvojio III nagradu na konkursu ZZZ CG na temu „Moje buduće zanimanje“.