Demokratska radionica

Za učenike petog razreda, u terminu od 9h do 11h za odjeljenje V-4, i od11h do 13h za odjeljenje V-5 realizovane su Demokratske radionice, koje sprovodi Skupšina Crne Gore u saradnji sa NVO Forum MNE.

 

Danas smo se družili sa realizatorima programa i trenerima koji su, kroz interaktivne sadržaje prilagođene desetogodišnjacima pokazali kako funkcioniše demokratija u učionici. Cilj demokratske radionice je da učenici, uz učešće trenera, steknu znanje o demokratiji i parlamentu. Učenici su krenuli putem demokratije vođeni radom trenera. Svaki trener je radio u grupi sa djecom, dajući im nenamjetljivo ulogu. Rad u grupi obuhvatio je sljedeće teme:

 

1.Demokratija

2.Izbori

3.Parlament

4.Vlada

5.Podjela vlasti

6.Mediji

 

 

Sve teme grupe su povezane. Treneri su uspjeli da motivišu i privuku učenike. Svaka grupa imala je laptop. Svi članovi su ravnopravno učestvovali u radu, a finalni proizvod su: članak o demokratiji; intervju sa predstavnicom skupštine Jelenom Ulić; priča u slikama; strip; priča o izborima; zanimljivi mediji. Nakon ispoštovanog vremenskog roka, svaka grupa je prezentovala svoj rad, dajući stav i mišljenje. Pokazali su kulturu govora i slušanja, dolazili miroljubivo do konkretnih pozitivnih rješenja.U ishodu prezentacije se prepoznala zrelost i sloboda mišljenja. Djeca su dala lekcije kao odrasli ljudi.

 

Bio je to demokratski početak sa puno energije i mašte. Možda jednom njihov put demokratije bude vodilja u bolji života, a donešene odluke se možda jednog dana pretvore u djelo.

 

Nevnka Vulić,

prof. razredne nastave OŠ ,,Sutjeska”