Dan škole 15.maj 2012.g

Svake godine u maju „Kekec“ je obasjan suncem i radošću nasmijanih dječjih lica, koja u svečarskoj atmosferi upriličavaju proslavu Dana škole, 15. maja. Na sve strane je žamor kreativnih dječjih individua koji pisanjem, slikanjem, crtanjem, glumom, recitovanjem, plesom pokazuju svoje znanje i umijeće. Ni ova godina nije izuzetak.

Nakon uspješnog Javnog časa učenika 9. razreda, održanog 23. decembra prošle godine, glumci, koji su tom prilikom izvodili odlomak iz drame „Hasanaginica“ Ljubomira Simovića, izrazili su želju da povodom Dana škole pripreme pozorišni komad „Uobraženi bolesnik“ velikog francuskog klasika Molijera. Molijer je uz Šekspira najveći komediograf ikad. Iako je stvarao u XVII vijeku, njegove komedije, i danas veoma popularne i igrane u cijelom svijetu, univerzalne su vrijednosti jer svaka od njih stavlja u prvi plan po jednu ljudsku manu ili opsesiju – u „Uobraženom bolesniku” to je hipohondrija, tvrdičluk u „Tvrdici”, lažno učenjaštvo u „Učenim ženama”, vjersko licemerje u „Tartifu” itd. Djeca su uživala u radu i prepustila se uzbuđenju i kreativnom zanosu za koji su imali jedan dodatni razlog – oni se istovremeno nalaze na jednoj velikoj prekretnici jer ovaj dan za njih označava i svršetak osnovnoškolskog obrazovanja.
I učenici trećeg razreda su sa oduševljenjem prihvatili ideju da učestvuju u programu posvećenom Danu škole. Oni su pripremili predstavu pod nazivom „Proljećne priče“, jer je proljeće doba rađanja, mladosti, radosti, igre i smijeha, doba kojem se svi radujemo, a posebno djeca. Predstava nije zamišljena sa klasičnim konceptom, već kao jedan slijed zbivanja u prirodi, od njenog buđenja u proljeće, sa pojavom prvih vjesnika koji ga najavljuju, kroz pjesmu ptica dočaranu zvukovima iz prirode, pa sve do proljećne raskoši na livadi, dočarane maskama smišljenim dječjom maštom. Ova predstava će biti izvedena u srijedu 16. maja u 17.45 časova.
Učenici mlađih razreda pripremili su predstavu „Lijepo je bilo školsko doba“, koja na kreativan način prikazuje doba prije polaska u školu, školsko doba i period poslije škole. Predstava će biti izvedena 18. maja u 17 časova.
Ovo je takođe idealna prilika da se učenici ostalih razreda, roditelji, kao i lokalna zajednica upoznaju sa kulturnim dešavanjima u školi, ali i da zajedno proslave 41. rođendan sutomorske škole.
 

Novi  broj časopisa možete pogledati na sljedećoj adresi:

https://skydrive.live.com/?sc=documents&mkt=sr-latn-cs#cid=AB9208AC8F650BB7&id=AB9208AC8F650BB7%21469&sc=documents