Istorija Škole

ILIJA KIŠIĆ – UČITELJ, HUMANISTA I REVOLUCIONAR

 


 Škola nosi ime Ilije Kišića, učitelja,humaniste i revolucionara iz Zelenike, koji je poginuo 13. februara 1943. godine. U školskom dvorištu 28. oktobra 1971. godine otkrivena je njegova bista, rad njegovog saboraca slikara i vajara Antuna – Tonćija Lukatelija. Ovu bistu, kao i portret Ilije Kišića (ulje na platnu) koji se nalazi u školskom holu, Lukateli je poklonio školi u znak sjećanja na svog saborca.
Dan pogibije Ilije Kišića – 13. februar, obilježava se kao Dan OŠ „Ilija Kišić“.

 

Skupština opštine Herceg Novi 1964. godine donijela je odluku o izgradnji školske zgrade i o otvaranju Osnovne škole iz Zelenike, Kuta, Ubala, Kumbora i sa poluostrva Luštice – Klinci i Radovanići.
Skupština SR Crne Gore ovaj vrijedni kolektiv nagrađuje 1970.godine tek ustanovljenom najvišom republičkom nagradom „Oktoih“. Tačnije, ovo priznanje je prvi put dodijeljeno ovoj školi od svih osmogodišnjih škola u Crnoj Gori. Sekretar Sekretarijata za prosvjetu, kulturu i nauku SR Crne Gore Vladimir Popović uručio je „Oktoih“ ovoj školi na svečanoj sjednici radnog kolektiva škole 4. januara 1971. godine.
Skupština opštine Herceg Novi 1970. godine dodijelila je školskom kolektivu OŠ „Ilija Kišić“ Zelenika najveće opštinsko priznanje – „Oktobarsku nagradu oslobođenja Herceg Novog“. Ovu nagradu dobio je i nastavnik biologije Slobodan Kovačević, koji je kasnije dobio i nagradu „Oktoih“.

GRANDIOZNO PEDAGOŠKO DJELO PRVOG DIREKTORA –  

                            JOVANA AVRAMOVIĆA

 

I danas bez ustezanja možemo konstatovati da je prvi direktor škole Jovan Avramović dao nemjerljiv doprinos osnivanju škole, organizaciji gradnje objekta, formiranju kvalitetnog kolektiva i unapređenju nastavnog procesa. To je bio čovjek izuzetno bogatog životnog iskustva, umješni rukovodilac, neumorni entuzijasta i pregalac, sa velikim ličnim i profesionalnim autoritetom. On je okupio jedan mladi kolektiv, pun znanja i energije, kome nije ništa bilo teško. Zahvaljujući znalačkom i stručnom radu toga mladog kolektiva, škola se po kvalitetu rada našla na samom vrhu vaspitno – obrazovnih institucija u Republici. O tome svjedoče brojne opštinske, republičke i savezne nagrade – kolektivu, učenicima, nastavnicima i direktoru lično.