Novosti

Najnoviji foto album: osoblje

ČASOPIS OSNOVNCI

Objavljeno 13.02.2009 u kategoriji Zanimljivosti
Decembra 2008 godine u OŠ"MUSTAFA PEĆANIN" oformljena je grupa učenika Koja će učestovati u izradi školskog časopisa.Grupa se sastoji od učenika VII,VIII,i IX-tog Razreda.

Izložba likovnih radova

Objavljeno 24.12.2008 u kategoriji Zanimljivosti
Na izložbi likovnih radova ,koja je organizovana u holu Oš"Mustafa Pećanin", predstavilo se nekoliko država:Austrija,Makedonija,Ukrajna,Bosna i Hercegovina i Crna Gora.Aktivnost je dio projekta "Kontinent bez granica", u sklopu saradnje sa evropskim državama-članicama Internacionalne školske mreže.Naši učenici su se predstavili ilustracijama dječjih pjesama poznatog Crnogorskog pisca Dragana Radulovića. Dogovoreno je da se sastavi komisija , koja će dodjeliti nagrade najboljih radova. Cjelokupan događaj je propraćen sa velikim interesovanjem.

veliki pronalasci

Objavljeno 16.12.2008 u kategoriji Tehnika
Najznačajniji napredak u nauci o Elektricitetu odpočeo je kada je Alesandro Volta (1800) izumio prvu bateriju.Ona je dala svijetu prvi stalni pouzdani izvor električne struje, i dovela do svih važnih otkrića u vezi sa upotrebom Elektriciteta.

Posjeta Turske delegacije našaj školi

Objavljeno 11.12.2008 u kategoriji Zanimljivosti
Našu školu posjetila je Turska delegacija dana 03.12.2008 god.Tim nastavnika i učenika je bio zadužen za prijem delegacije sa kojom je potpisana saradnja u Bursi.Napravljen je obilazak učionica,biblioteke,kabineta i ostalih prostorija. Predstavljen je sajt škole ,gdje su članovi delegacije mogli da se upoznaju sa zanimljivostima naše škole.Dogovoreno je o daljem vidu saradnje,razmjeni materijala putem interneta. Direktor škole Bursa je uručio pismene poruke koje su Turska djeca poslala našoj djeci.

Ogledni čas iz matematike

Objavljeno 02.12.2008 u kategoriji Vannastavne aktivnosti
Sekcija "Mladi matematicari" u nasoj skoli uspjesno radi po posebnom planu i programu , koju vodi nastavnik Ljutvija Ledinic...

dečija prava

Objavljeno 27.11.2008 u kategoriji Dječija prava
DJECIJA PRAVA U svijetu su jako ponizena djecija prava. Djeca se iskoristavaju te zlostavljaju na razne nacine. Bilo bi lijepo poduzeti nesto zbog toga.Iako smo mali imamo pravo na donosenje vlastitih odluka,ali to neki ljudi ne shvataju ozbiljno. Bilo bi dobro kada bih vise djece raslo uz roditelje, a manje u domu za nezbrinutu djecu.NISU NI DJECIJA SRCA S MARSA PALA!!!

Nikola Tesla napravio auto na električni pogon

Objavljeno 17.11.2008 u kategoriji Zanimljivosti
Međutim, malo ko zna za jedan njegov eksperiment iz 1931.godine.Uz finansiranje fabrike automobila "Pirs-Arou" i Džordža Vestinghausa, Tesla je konstruisao električni pogon za kola, bez vidljivog izvora energije.Međutim, bez obzira na izvor energije, da li ga je bilo ili ne, uz pomoć motora koji on konstruisao, to auto je imalo neuporedivo bolje performanse od svih tadašnjih vozila pokretanih pomoću motora sa nutrašnjim sagorijevanjem.

K.U.D.Vrelo Ibra i K.U.D Centar za kulturu

Objavljeno 14.11.2008 u kategoriji Vannastavne aktivnosti
Nasi ucenici su aktivni clanovi kulturno-umjetnickog drustva ,koje postoji 35 god...

Saradnja Internacionalnih škola

Objavljeno 12.11.2008 u kategoriji Saradnja
mamo veoma dobru i uspješnu saradnju sa Ministarstvom prosvjete i nauke, SO Rožaje, svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u opštini Rožaje, školama iz susjednih opština, Centrom za socijalni rad - Rožaje, Domom zdravlja. Oktobra 2007 godine škola je postala dio Internacionalne skolske mreže ,čije je sjedište u Beču. Oktobra 2007 godine škola je postala dio Internacionalne skolske mreže ,čije je sjedište u Beču.

Liftom do zvijezda

Objavljeno 11.11.2008 u kategoriji Zanimljivosti
Lift koji prave Japanski naučnici treba da poveže zemlju i satelitsku stanicu u orbiti.Putnici će ići do same granice Zemljine atmosfere, tamo gdje počinje svemir.